O firmă cu sediul fantomă, cu niciun angajat, a avut anul trecut un profit de 3,68 miliarde de euro. Firma se numeşte American European Marketing & Enterprises SA, iar numele ei nu spune nimic pe piaţa de business din România. În ciuda faptului că 2009 a fost an de criză, iar piaţa economică românească s-a prăbuşit - cel mai tare fiind afectată piaţa imobiliară -, firma a reuşit să facă acest profit incredibil tocmai din imobiliare, dacă ar fi să luăm în considerare obiectul principal de activitate declarat al firmei "cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii".
Ce învârte, în realitate, această firmă? Cu ce se ocupă ea? Ce vinde şi ce cumpără? Cum a reuşit să realizeze acest profit uriaş care surclasează mamuţii industriali Petrom şi Arcelor Mitall? Sunt întrebări la care autorităţile fiscale ar trebui să răspundă, dacă vor să arate într-adevăr că ANAF-ul este o instituţie credibilă.
La o privire aruncată peste documentul de înfiinţare al firmei se poate constata intenţia asociaţilor de a se camufla cât mai bine, de a fi cât mai greu de găsit. Sediul social al firmei încă de la înfiinţare a fost declarat pe strada Văii, numărul 41, din localitatea braşoveană Fântâna. Deşi cererea de înmatriculare a firmei a fost depusă în data de 3 octombrie 2005, firma a fost înregistrată oficial abia în 2007. Capitalul social al firmei la înfiinţare era de 115.502.310 RON, adică echivalentul a 32 de milioane de euro, iar aportul în natură era de 92.400.000 RON, echivalentul a 25,6 milioane de euro (calcule făcute la cursul mediu anual al euro din 2007 de 3,6 RON/1 euro).
Faţă de acţionariatul din momentul de faţă al companiei (Cornel Ionescu, Daniel Afusoae, Victoria Pintilie, Ştefan Pintilie, Lucian Nica, Wilfried Szapirow, Andreas Marco Szapirow), în 2007 exista o singură diferenţă. La acea vreme, acţiunile deţinute azi de Andreas Marco Szapirow, erau controlate de Rosa Gagesch, născută în 1927.
Faptul că cei şapte acţionari au încercat încă de la înfiinţarea firmei să îşi camufleze urmele este demonstrat de faptul că toţi locuiesc la aceeaşi adresă, potrivit datelor declarate la Registrul Comerţului. Acest fapt arată premeditarea, pentru că datele înregistrate la Registrul Comerţului sunt cele trecute în cartea de identitate, ceea ce arată că acţionarii de la American European Marketing & Enterprises SA şi-au schimbat buletinele de identitate pentru a avea cu toţii aceeaşi adresă. În momentul înfiinţării firmei, cei cinci acţionari români locuiau cu toţii în Braşov pe strada Aeea Constructorilor, numărul 1, bloc 1, apartamentul 104. Doi dintre ei, Cornel Ionescu şi Wilfried Szapirow, cetăţeni germani, locuiau şi ei la aceeaşi adresă, dar în Germania, mai exact în Berlin, strada Mark Grafen, nr.56#110.
Dintre acţionarii de origine română, doar doi au mai făcut afaceri înainte de American European Marketing & Enterprises SA. Daniel Afusoae a fost unicul acţionar la Antren Beltsatar Timişoara SRL din Braşov, firmă radiată în prezent. Cornel Ionescu, născut la Braşov, acum cetăţean german, a avut mai multe societăţi de-a lungul timpului, în prezent toate radiate.
Ionescu s-a apucat de afaceri devreme, în 1992, când locuia în Germania, dar avea încă cetăţenie română. Atunci a înfiinţat firma Ionescu and Lang Finance Invest Company SRL. Acesta a fost asociat la acea vreme cu cetăţeanul german Stefan Peter Lang şi cu românii Dorin Aurelian Predescu şi Florea Ţonea. În 2002, Lang, Predescu şi Ţonea s-au retras din societate în 2002, acţiunile fiind împărţite 50 - 50 de Ionescu şi de Codin Mălâia. Acesta din urmă a fost anchetat şi arestat pentru mai multe infracţiuni, printre ele falsificarea unor cerificate de revoluţionar, înşelăciune sau fals după ce a înşelat câteva bănci. Tot în 2002, Ionescu s-a retras din companie, aceasta fiind deţinută de Mălâia până în 2006 când a fost radiată.
Celelalte firme deţinute de Ionescu au fost ICPL Finance Products Variety SRL, Chris & Anne Invest SRL şi American & European Minorities Entertainmet SRL. Aceasta din urmă a fost înfiinţată în 2001, cu Ionescu în postura de asociat unic. Firma, cu obiect de activitate "activităţi ale agenţiilor de turism şi asistenţă turistică", a fost preluată de o altă companie la numai două luni de la înfiinţare. Noul asociat a fost Premiere Corporation & Development Investment INC, un off-shore înregistrat în Las Vegas, strada Sierra Oaks, numărul 1900. Firma a fost radiată în 2006.
Având în vedere suma uriaşă realizată profit (3,68 miliarde euro) de firma în care Ionescu este asociat în prezent, American European Marketing & Enterprises SA, dar şi localizarea firmei care a preluat de la el cealaltă societate cu nume asemănător (American & European Minorities Entertainmet SRL), mai precis Las Vegas, nu pot să nu mă întreb dacă porfitul uriaş are ceva de-a face cu cazinourile din celebra localitate americană. Nu este exclusă nici varianta ca profitul firmei să fie unul umflat doar pe hârtie cu scopul ca firma să poată intra în vreo asociere cu o altă firmă peste hotare, de ce nu chiar în Las Vegas. Până când autorităţile noastre vor catadicsi să ofere nişte explicaţii despre cea mai profitabilă companie din România orice variantă de lucru este deschisă în legătură cu acesată firmă.
vineri, 27 august 2010
Ce ascunde cea mai profitabilă firmă din România
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Secte?
RăspundețiȘtergereUnicul scop al declararii unui asemenea profit urias este doar acesta:
RăspundețiȘtergereCel de a falsifica PIB-ul national pe anul 2009.
Cum s-a falsificat PIB-ul anului 2009?
Care este PIB-ul real si DEFICITUL BUGETAR?
Am facut o analiza complexa pe site:http://blog.imperiaonline.me/pib-2009-a-fost-falsificat.html
Firma nu a platit impozit pe profit si se pare ca actionarii sustin ca este vorba de profit realizat in afara tarii, profit care nu se impoziteaza in Romania daca exista o conventie de evitare a dublei impozitari.
RăspundețiȘtergereIn situatia asta veniturile nu ar trebui sa faca parte din PIB-ul Romaniei, dar ele trebuie inregistrate in Produsul National Brut (PNB).
Luna trecuta in Brasov (Februarie), a aparut o firma fantoma cu numele de "Trefo-Metal"SRL care este detinuta de un fost asociat de-al lui Malaia si anume de Racasan Sorin !! Aceasta firma vrea sa intepe oamenii cu cate 400 lei pentru a incheia contacte de munca , sau ceva de genul!!Cand Racasan a fost incoltit si intrebat pentru ce sunt banii a raspuns ca pentru " actele firmei " si cu-i nu-i convine sa il " dea in judecata"am scris comentariul ca sa-l vada tot poporul si sa stie!!O zi buna
RăspundețiȘtergereLuna asta (mai 2011) Sorin Racasan se va duce la fund...garantat..intr-un fel sau altul!
RăspundețiȘtergere