sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Cine pe cine controleaza? Politicienii SRI sau SRI politicienii?

In timpul dictaturii comuniste, clasa politica era cea care controla Securitatea. In democratie, servicul de informatii intern controleaza clasa politica, desi potrivit legii, serviciile de informatii se afla sub control parlamentar.   

Plecand de la aceasta ipoteza de lucru, observ ca lumea a fost hipnotizata, in mare, de informatiile date de Elena Udrea despre milionul de euro dat de Dorin Cosos lui Sebastian Ghita si unui institut de sondare a opiniei publice (eu as fi tentata sa cred ca e vorba despre un alt institut si nu despre IRES) la comanda generalului Florian Coldea. 

Insa citind printre randuri si dincolo de cuvintele Elenei Udrea, exista o acuzatie mult mai grava pe care aceasta o lasa sa se intrevada la adresa SRI: si anume ca SRI nu a dat institutiilor statului toate informatiile sensibile pe care le detinea despre politicienii care erau numiti in functii publice, daca acestia erau santajabili, tocmai ca sa ii poata controla. 

Aici imi vin in minte numele lui Toni Grebla sau al Alinei Bica. Cum au fost numiti acesti doi oameni in functia de judecator al CCR, respectiv procuror-sef al DIICOT? Ce a scris SRI in rapoartele pe care le-a dat despre cei doi? Sa nu fi stiut SRI despre afacerile lui Grebla cu un interlop? Sa nu fi stiut SRI despre Bica si implicarea ei in retrocedari pe spagi de milioane de euro? 

Lucrul acesta este de o gravitate infioratoare, iar institutiile statului ar trebui sa ancheteze de urgenta aceste numiri – poate si altele, pentru ca asa cum arata lucrurile acum, este vorba despre o clasa politica construita pe compromis si santaj. Da, cred ca este vorba despre inceputul unui cutremur de proportii si in mod normal nu ar trebui sa mai ramana caramida pe caramida din clasa politica actuala, asa cum am stiut-o pana acum.   
  
Acestea sunt declaratiile Elenei Udrea care mi-au atras atentia referitor la ipoteza de mai sus:

„...Care politician il vedeti in comisia de supraveghere a serviciilor secrete capabil sa initieze cu adevarat un control asupra activitatii acestor servicii, cand aproape toti de acolo oameni politici pot fi, ca dl. Grebla, chemati a doua zi la parchet. 

DT: Mai clar, daca puteti. Ce sustineti?
EU: Adica eu spun ca cel care detine secretele tuturor - si toti avem secrete, mai ales cei din presa, din politica. Ale noastre sunt interesante.
CP: E SRI sau DNA?

EU: Si cel care are cheia asupra acuzarii cuiva este si cel care poate determina anumite comportamente la nivelul politicenilor, la nivelul presei sau chiar la nivelul magistratilor.” 

„Evident ca vorbim in clar. In spatele unui plan pe care eu il vad foarte bine asezat si care este pus in practica de ceva timp, pas cu pas, si ce-am aici sunt lucruri pe care de luni de zile eu le scriu… si constatand toate acestea, se afla un om care detine in acest moment toate aceste secrete, pentru ca le are de la mii de oameni, de ofiteri care le aduna. Este seful actual al Serviciului Roman de Informatii, este dl Florin Coldea. Deci dl Coldea este cel care, in acest moment, detine aceasta putere, pentru ca pe de o parte detine toate secretele, este depozitarul tuturor secretelor tuturor…”

„Numai ca daca si procurorii, si magistratii sunt oameni, si inca o data, va dau un exemplu celebru: dl judecator Grebla. Si va spun ca este evident ca atunci cand cei de la SRI detin informatii despre toti, inclusiv despre judecatori si procurori, daca relatia dintre SRI si procurori este una prin care, la o adica, SRI-ul poate face presiuni intr-un fel sau in altul asupra magistratilor, atunci iarasi avem de-a face cu un abuz.” 

E periculos, cand oamenii sunt santajabili, e periculos sa-i pui in functii.” 

„Pai, v-am mai spus de unde vine puterea celor de la SRI, din faptul ca acolo sunt toate informatiile, mai ales cele care tin de scheletele din dulap.” 

Exista invers - control politic al sefului serviciului asupra politicii.” 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu