vineri, 10 decembrie 2010

Codruța Koveşi, Procurorul General: "Există 140 de legi care prevăd aproape 1.000 de infracţiuni"

Laura Codruţa Koveşi, Procurorul General al României a explicat, în exclusivitate pentru CursDeGuvernare.ro care sunt cauzele celor peste 1,3 milioane de dosare penale pe care le-a înregistrat Parchetul General în acest an, subiect despre care am scris aici. Koveşi a enumerat şi soluţiile care ar putea duce la o reducere a cauzelor penale pe care trebuie să le gestioneze Parchetele din toată ţara.

Laura Codruţa Koveşi: ”Datele statistice care au relevat faptul că volumul mare de activitate nu este influenţat de evoluţia infracţionalităţii, care nu are o creştere similară, ci de probleme legislative sau sesizări fără finalitate.

Cât priveşte aspectele de ordin legislativ, o problemă ar fi excesul de incriminare. Există 140 de acte normative care prevăd aproape 1000 de infracţiuni. Este clar, aşadar, că ar fi nevoie de o reevaluare.

Referitor la sesizările fără finalitate care ne sunt avansate, credem că ar trebui identificate soluţii care să permită limitarea numărului de dosare şi soluţii cauzelor cu adevărat importante pentru societate. Una dintre aceste soluţii ar putea fi introducerea principiului oportunităţii întâlnit în alte sisteme.

În momentul de faţă, dacă se reclamă o faptă penală, ea trebuie înregistrată ca şi dosar penal, chiar dacă din primele cercetări reiese că nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni. Or, prin intermediul principiului oportunităţii s-ar ajunge ca, pe baza unor criterii obiective şi sub controlul instanţei de judecată, să se poată aprecia când se justifică să continui o anchetă sau nu. Astfel, s-ar ajunge la o cheltuire mult mai judicioasă a banului public."

Continuarea declaraţiei Progurorului General poate fi citită pe CursDeGuvernare.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu