joi, 18 februarie 2010

Penibilul Oprescu

"Am început să deranjez. Multora nu le place." Aceasta este justificarea lui Sorin Oprescu, ca replica la înregistrarea apărută ieri pe Hotnews.ro, în care primarul general le cerea drumarilor să astupe gropile în zece zile pentru a astupa odată cu ele şi gura presei şi nemulţumirile bucureştenilor.

Oprescu are dreptate. A început să deranjeze. Rău de tot. Pe mine, ca cetăţean şi contribuabil al Bucureştiului mă deranjează dezinteresul său, dispreţul cu care îi tratează pe bucureşteni şi aroganţa fără seamăn pe care o afişează şi prin care vrea să ne transmită că ne face o favoare fiind primarul Capitalei.

În spatele spectacolului penibil pus în scenă de cel mai penibil primar pe care l-a avut Bucureştiul, cu ocazia exerciţiului de imagine numit „Gropaniada”, stă o altă realtitate, nederanjată de autorităţi: contracte de zeci de milioane de euro pentru întreţinerea bulevardelor din Bucureşti pe o perioadă de cinci ani.

Contractele multianuale de întreţinere a marilor bulevarde bucureştene au fost încheiate în august 2005 şi expiră în august 2010. Aceste contracte au dublat la vremea la care au fost încheiate unele contracte de reabilitare totală a unor bulervarde, însă nicio instituţie de control nu s-a sesizat sau autosesizat în urma zecilor de articole apărute în presă pe această temă.

În concluzie, câteva firme apropiate de PDL şi nu numai, au obţinut sume imense de bani pentru întreţinerea bulevardelor, însă, în ciuda prevederilor contractuale care spun că toate cheltuielile pentru asfaltarea gropilor ar trebui să fie suportate de aceste firme în contul milioanelor de euro pe care le încasează de la Primărie, Oprescu anunţă că bucureştenii vor trebui să plătească gropile încă o dată.

Dacă nu mai ştiţi cine sunt firmele care au contractele de întreţinere a bulevardelor bucureştene, vă reamintesc eu: Euroconstruct Trading 98 SRL, firma care are contract în valoare de peste 81,9 milioane de lei, fără TVA, Eurovia Construct International SA, cu un contract de peste 76 de milioane de lei, SC Han Group SA, cu un contract de 65,8 milioane de lei, SC Tehnologica Radion SRL, cu un contract de 61,4 milioane de lei, SC Strabag SRL - contract de 55 de milioane de lei şi SC Delta ACM 93 SRL - contract de aproape 51 de milioane de lei. La toate aceste sume se adaugă şi TVA-ul, de 19%.

Potrivit prevederilor din aceste înţelegeri juridice, societăţile au obligaţia să facă tot ceea ce înseamnă întreţinere (colmatări, decapări, reparaţii) şi sa menţină calitatea covorului asfaltic la parametrii tehnici corespunzatori.

Numai în 2009 întreţinerea bulevardelor şi străzilor din Capitală, care se află în administrarea Consiliului General, a ajuns la aproape 25 de milioane de euro. În 2009, cea mai mare sumă de bani a fost încasată de Eurovia Construct International, firma familiei ex-senatoarei PD-L Cornelia Cazacu, care a încasat 5,1 milioane de euro pentru întreţinerea a 18 bulevarde.

Euroconstruct Trading `98, firma patronilor de la Golden Blitz, Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, a primit anul trecut peste 4,7 milioane de euro ca să întreţină 22 de bulevarde, majoritatea situate în sectorul 1. Tehnologica Radion, controlată de Theodor Berna, a avut alocată suma de patru milioane de euro pentru 23 de bulevarde. Delta ACM `93, patronată de Florea Diaconu, un apropiat al PDL pe filiera deputaţilor Ştefan Pirpiliu şi Silviu Prigoană, a primit suma de 3,8 milioane de euro pentru 14 străzi. Firma Han Group a încasat în 2009 aproximativ trei milioane de euro, iar Strabag SRL, care are în portofoliu 18 străzi, a încasat 3,6 milioane de euro.

În 2008, la puţin timp după ce a fost ales primar, Sorin Orpescu anunţa că reziliază aceste contracte ale "mafiei PDL". Acum, Oprescu îi mângâie pe asfaltatori şi le propune să facă blat de ochii bucureştenilor şi de gura presei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu