Ministerul Muncii este unul dintre cele mai complicate ministere din guvern. Gestionează programele şi politicile publice în domeniul muncii, familiei şi protecţiei sociale, elaborează şi stabileşte salariul minim pe economie, negocieză cu sindicatele fiecare pretenţie sau nemulţumire a acestora, este, după caz, „mumă” sau „ciumă” pentru bugetari şi pensionari. Este ministerul de unde se împart bani, nu unul care are sume impresionante de băgat în programe şi proiecte.
Mihai Şeitan a apărut în ecuaţia guvernamentală pentru prima dată la sfârşitul anului trecut, fiind propus ca ministru al Muncii de primul-ministru desemnat Lucian Croitoru. Cum cabinetul Croitoru a fost respins de parlament, numele lui Mihai Şeitan a fost inclus pe lista noului premier desemnat, Liviu Negoiţă. Acest guvern nu a mai apucat să se constituie, pentru că primarul Sectorului 3 şi-a depus mandatul după ce Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale. Aşa se face că la a treia încercare, Mihai Şeitan a ajuns ministru în guvernul Boc IV.
Actualul ministru al Muncii s-a apucat de afaceri în 1991, când, împreună cu alte 12 persoane, a înfiinţat firma Proco SRL. Societatea se ocupa cu comerţul cu amănuntul, predominant de produse nealimentare. În august 1993, Şeitan s-a retras din Proco SRL. Un an mai târziu a intrat ca asociat într-o altă firmă, Zeuss SRL, din Constanţa, partenerul său în această afacere fiind Sandu Motroc. Compania, care se ocupa de întreţinerea şi repararea autovehiculelor, a fost radiată în 2002.
Între septembrie 1999 şi februarie 2005, Mihai Şeitan a fost preşedintele Consiliului de Administraţie al Sintofarm SA, una dintre cele mai mari companii farmaceutice autohtone. Tot preşedinte al CA a fost şi în firma Generalcom SA în perioada 2001 – 2005. Fostă firmă de stat, Generalcom SA se ocupă cu închirierea spaţiilor proprii şi ale altor companii fiind deţinuţă de un off-shore din Luxemburg, Iberestate International Holding SA şi de fondul de investiţii înregistrat în Cipru Broadhurst Investments Limited.
După ce a plecat de la conducerea Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) în luna mai 2007, actualul ministru al Muncii a fost numit administrator în Aldot Management SRL, deţinută de o altă societate comercială, Finkop Broker de Asigurare SRL, fimă licenţiată să opereze de piaţa pensiilor private. Finkop este deţinută la rândul ei de Salve Group LTD, înregistrat în Marea Britanie, grup financiar cu operaţiuni extinse în Slovacia, Cehia şi Ucraina. De altfel, şi Aldot Management SRL opera pe acelaşi segment de business, având ca obiect de activitate „alte activităţi auxiliare de asigurări şi fonduri de pensii”.
În acest moment, potrivit declaraţiei sale de avere, Mihai Şeitan deţine acţiuni, cumpărate de pe bursă, la Antibiotice SA, Petrom SA, Impact Bucureşti, Socep Constanţa. Ministrul mai deţine şi 12,24% părţi sociale la Guild Broker SRL. Firma se ocupă cu ”activităţi ale agenţiilor şi brokerilor de asigurări” şi este controlată cu 49% de Popescu Holding BV, firmă înregistrată în Olanda. Asociaţi cu Şeitan în Guild Broker SRL, pe lângă alţi foşti colegi de la Finkop, se mai numără şi doi specialişti pe piaţa pensiilor private, Romeo Jantea, fostul director de la BCR Asigurări şi Ioan Petru Căprariu, director executiv la Casa Judeţeană de Pensii Timiş.
Despre firmele miniştrilor din guvernul Boc IV am scris şi aici.
Primul ministru ale cărui afaceri le-am trecut în revistă pe larg este Cătălin Predoiu. Articolul poate fi citit aici. Au urmat cei patru miniştri ai UDMR, despre care am scris aici. Am continuat cu Vasile Blaga, iar zilele viitoare vor urma şi ceilalţi miniştri.
seitan vorbeste cu presa ca securitatea lui ciau este bogat din furat si nui pasa de omeni care sunt fortati sa plateasca magariile guvernului boc-traian-udrea -videanu si toata mafia care au pus tara pe butuci incapabili bogati astia vorbesc de sus si umilesc poporul care ia votat ca iau mintit basescu ca el are sa starpeasce coruptia si mareste salariile cand sa vazut ales a instaurat o coruptie mai mare a pdl.
RăspundețiȘtergere