luni, 28 decembrie 2009

Cătălin Predoiu - despre afacerile trecute şi prezente ale noilor miniştri

Ministerul Justiţiei este unul dintre cele mai importante portofolii din guvern având în vedere că justiţia este domeniul cu cea mai greoaie reformă, în care percepţia asupra gradului de corupţie este foarte mare, iar Uniunea Europeană încă stă cu ochii aţintiţi pe acest capitol.

Prieten şi fost partener de afaceri cu Sorin Marin, fost avocat al lui Dinu Patriciu, fost administrator al unei firme suspectate de spălare de bani în dosarul Rompetrol. Acesta este pe scurt CV-ul neoficial al lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei din noul cabinet Boc.

Cătălin Predoiu a devenit ministru al Justiţiei în februarie 2008 fiind numit în funcţie de premierul de la acea vreme, liberalul Călin Popescu Tăriceanu. Numirea sa a reprezentat o surpriză doar pentru cei care nu-i cunoşteau relaţiile din interiorul PNL şi conexiunile de afaceri. Avocat de profesie, Predoiu nu era membru PNL când a fost propus să preia Justiţia, însă avea o altă calitate importantă: s-a bucurat de susţinerea lui Dinu Patriciu, cu care s-a intersectat în zona afacerilor. Predoiu este cel care i-a vândut lui Patriciu cota de acţiuni în societatea SG Internaţional, prin care Patriciu avea să devină câteva luni mai târziu patronul Rompetrol. De afltfel, Predoiu a fost avocatul Rompetrol.

Cariera de avocat şi-a clădit-o în paralel cu cea de om de afaceri. La doar 24 de ani, Cătălin Predoiu a înfiinţat două firmă, ambele în oraşul său natal, Buzău. Prima s-a numit 101 Internaţional Import Export SRL şi a fost făcută împreună cu alţi şapte prieteni din Buzău. Societatea se ocupa cu închirierea bunurilor personale şi gospodăreşti. Viitorul ministru s-a retras din această firmă în 2000. Ce-a de-a doua societate s-a numit Prebo Comerţ SRL, luând primele litere din numele celor doi patroni: Cătălin Predoiu şi Doru Boştină. Acesta din urmă este un cunoscut avocat, cu relaţii bine conturate în zona politică şi de afaceri, fiind asociatul lui Bogdan Buzăianu - mogulul energiei - în Energy Holdyng, dar şi avocatul personal al lui Buzăianu. Firma Prebo Comerţ SRL, de a cărei administrare s-a ocupat tatăl lui Cătălin Predoiu, a fost lichidată în 2001.

Afacerile de anvergură le-a început devreme, la 27 de ani, în acelaşi timp deschizând şi cabinetul de avocatură Racoţi-Predoiu în care a avut-o ca partener pe avocata Ioana Racoţi. În 1995 s-a asociat cu Jean Valvis, patronul societăţii Dorna Lactate şi partenerul de mai târziu al lui George Copos la Clubul Rapid. În Apedor SA, Predoiu era partener cu Jean Valvis, Ioana Racoţi şi cu tatăl său, Gheorghe Predoiu, firma ocupându-se de comercializarea produselor cu amăuntul, în special a apelor minerale şi a lactatelor pe care celelalte firme din Vatra Dornei ale lui Valvis le produceau. Firma, în care majoritari erau Valvis, cu 51%, şi Cătălin Predoiu, cu 46% din acţiuni, a intrat în faliment anul trecut.

Un an mai târziu, Predoiu avea să intre în afaceri cu Sorin Marin, partenerul de afaceri şi bunul prieten al lui Dinu Patriciu şi Sorin Ovidiu Vîntu. În mai 1996, Cătălin Predoiu devine administrator în SG International SA în acelaşi timp cu Sorin Marin, cel care are în acest moment probleme cu justiţia, alături de Dinu Patriciu, fiind suspectaţi de spălare de bani şi de alte infracţiuni economice în dosarul „Rompetrol”. În decembrie 1996, Predoiu a ajuns acţionar la SG International, cu un procent de 1% din acţiuni, pe care i le-a vândut lui Dinu Patriciu în februarie 1998. Patriciu şi-a consolidat poziţia în firmă, devenind acţionar majoritar cu 49% prin Alpha Construcţii şi Investiţii Imobiliare. Potrivit rechizitoriului dosarului „Rompetrol”, la sfârşitul anului 1998, Dinu Patriciu reuşea preluarea Rompetrol prin intermediul SG International SA cu ajutorul lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Nicolae Popa, patronul respectiv administratorul Gelsor SA. Compania lui Vîntu deţinea un pachet de acţiuni la Rompetrol pe care i l-a vândut lui Patriciu, votând în acelaşi timp şi pentru preluarea controlului asupra companiei de către acesta.

În 1997, Cătălin Predoiu deschide o nouă societate cu Sorin Marin: Cine Video Orent Unu SA, firmă al cărei obiect de activitate era editarea suporţilor pentru înregistrări audio. Pe lângă calitatea de acţionar, Predoiu a fost şi cenzor al societăţii intrate în lichidare judiciară în 2005. În iulie 1998, Predoiu împreună cu Sorin Marin întră în firma Dal Beton SA, fiecare cu câte 1%. Firma, care avea ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor textile, este mutată în 1999 în Vaslui. Predoiu s-a retras din firmă în 2001, în acelaşi timp cu Sorin Marin.

Tot în 1998, viitorul ministru al Justiţiei este numit administrator la Dorna Lactate SA, firma care produce lactate sub brandul „Dorna” şi care este controlată de Jean Valvis. Mandatul său de administrator durează cinci ani, până în 2003. Doar opt luni a fost Predoiu acţionar în Roact Consulting & Management, firmă în care i-a avut parteneri de afaceri între martie şi noiembrie 1998 pe Ioana Racoţi, pe fratele său Cosmin Predoiu, pe Mihaela Maria Dinu şi pe Bogdan Constain Ţenea. Firma avea ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor textile.

Firma Expres Distribuţie SRL a fost înfiinţată de Cătălin Predoiu şi de tatăl său, Gheorghe, în 2000 şi avea ca obiect de activitate intermedieri în comerţul cu produse alimentare, băuturi şi tutun. În 2007 firma a fost dizolvată. În 2001, Cătălin Predoiu intră în firma RPT Consulting SRL, înfiinţată de Ioana Racoţi şi al cărei obiect de activitate era "activităţile de servicii prestate în principal întreprinderilor". Predoiu şi Racoţi şi-au cedat părţile sociale în acelaşi timp, în 2006, avocatului Gheorghe Piperea şi omului de afaceri Florian Mateiţă.

Poate cea mai interesantă prezenţă a ministrului Justiţiei într-o societate comercială este cea ca administrator în Prin Invest SA, firmă controlată începând cu 1996 de Sorin Marin. În anul 2004, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), din cadrul Parchetului General, a deschis dosarul cu numărul 111/D/P/2004 în care Dinu Păatriciu şi Sorin Marin erau cercetaţi pentru infracţiuni economice în dosarul Rompetrol. În 2006, DIICOT a cerut Oficiului Român pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor date despre operaţiunile financiare derulate de mai multe persoane fizice şi societăţi comerciale, printre care şi Prin Invest SA. Perioada pentru care DIICOT cerea verificarea conturilor companiei Prin Invest SA se suprapune peste perioada în care Cătălin Predoiu a fost administrator al acestei firme. Este ştiut că legea prevede că răspunderea penală revine administratorului unei companii şi nu acţionarului acestuia. La sfârşitul lui 2005, Prin Invest SA a fost readiată.

2007 a fost ultimul an în care Cătălin Predoiu s-a implicat în afaceri. În noiembrie a fost propus de PNL în Consiliul de Administratie al CEC Bank, din care a fost nevoit să se retragă după ce a fost numit ministru.

Mergers&Acquisitions International a fost înfiinţată în 2007 de Cătălin Predoiu împreună cu bancherii de investiţii Marius Mănoiu şi Armand Luis Henri Raymond Weisheimer. Predoiu s-a retras din firma axată pe activităţi de consultanţă şi management după ce a fost numit ministru. Ultima firmă înfiinţată de Cătălin Predoiu a fost P&R Forus Strategies SRL, în care l-a avut partener pe Radu Cosntatin Ragea, cel pe care l-a numit secretar de stat în ministrerul Justiţiei. Ambii şi-au cedat acţiunile după ce au ajuns la minister, Predoiu cumnatei sale, Diana Florentina Predoiu, Ragea fratelui său Mihai Gheorghe Ragea.

Ajuns ministru în februarie 2008, Predoiu s-a retras din Cabinetul de Avocatură Zamfirescu, Racoţi, Predoiu, dar şi din firmele în care era acţionar sau administrator. După instalarea guvernului Boc I în decembrie 2008, Predoiu a fost păstrat la Justiţie, acesta fiind preferat şi în guvernul nou instalat săptămâna trecută.

Despre firmele miniştrilor din guvernul Boc IV am scris şi aici.

3 comentarii:

  1. urgent.... legile femosan …. oricine va deveni presedinte sau primministru , PARLAMENTUL in anii 2010 si 2011 va consuma peste 1 miliard euro anual DECI trebuie BLOCAT URGENT , ROMANI care mai aveti INTELIGENTA si CONSTIINTA !!! parlamentarii competenti sa treaca in guvern in locul celor care nu mai pot in guvern....

    RăspundețiȘtergere
  2. legile FEMOSAN ... Presedintele a luat acea decizie cu 25 si 15 % ptr. a se trezi ROMANII din HIPNOZA si a-si da seama ca PARLAMENTUL ROMANIEI care are date si de la SERVICII SECRETE , FINANTE FISC ETC. APROBA SI SUSTIN in CONTINUARE LEFURI GRASE IN ROMANIA DE PESTE 6000 ron si pensii GRASE de peste 3000 RON !!! Constitutia a permis PARLAMENTARILOR sa dea unele LEGI PTR. JAF IN ROMANIA cu STAMPILA IN MANA timp de 20 de ani !!! nu vor putea sa UCIDA si sa bage in PUSCARII 5 MILIOANE DE ROMANI PARLAMENTARII !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. ar tebui trimisa o comisie la parchetul MEDGIDIA SA SE VADA CITE ILEGALITATI SE FAC SI CITI OAMENI SUNT TRIMISI IN PUSCARIE NEVINOVATI DACA NU AU BANI SA DEA PROCURORILOR SA LE CLASEZE DOSARUL

    RăspundețiȘtergere