sâmbătă, 26 decembrie 2009

Afacerile trecute şi prezente ale noilor miniştri

În noul guvern Boc doar trei miniştri nu au avut niciodată o firmă: Emil Boc, Mihail Dumitru şi Teodor Baconschi. Ceilalţi miniştri au experimentat cum e să fii acţionar într-o societate comercială, unii dintre ei fiind şi acum prosperi oameni de afaceri, alţii renunţând între timp la firmele deţinute în trecut. Câţiva miniştri sunt concuraţi în zona de business de consoartele sau copiii lor, care s-au dovedit a fi pricepuţi în ale afacerilor.

De departe, cel mai implicat în zona afacerilor este Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor. Deţine opt firme şi un PFA, iar alte două firme ale sale, Leader High-Tech SRL şi Tipo Trading SRL, se află în lichiare. Deşi an de criză, Vlădescu şi-a deschis în 2009 o firmă, V.K.T. Environment SRL, şi un PFA, Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe PFA. Actualul ministru şi-a înfiinţat alte două firme anul trecut: Rom-Offset Management & Production SRL şi Team Delta Proiect SRL. Sebastian Vlădescu deţine părţi sociale în alte cinci firme: Lord Expert Consult SRL, Ecologic All Pro SRL, Aqua Financial Consulting SRL, P.V.B. Euroconsulting SRL şi Boss Construcţii Consulting SRL. În trecut, Vlădescu a mai fost acţionar sau administrator în alte 20 de firme dintre cele mai diverse: Petromservice SA, controlată indirect de Sorin Ovidiu Vîntu, Upetrom 1 Mai SA, controlată de milionarul Gabriel Comănescu, BCR SA sau CEC SA.

Ministrul Economiei, Adrian Videanu, deţine acţiuni în trei firme: Secon SA, Equity Invest SA şi Titan Mar SA. Vicepreşedintele PDL este acţionar indirect şi la Marmosim SA prin intermediul Titan Mar SA. Mioriţa Videanu, soţia lui Adriean Videanu, are acţiuni şi părţi sociale la patru firme: Ada Promotion Development SRL, Di – Anne Design SRL, Titan Mar SA şi Renaşterea Creditului Românesc-Credit Bank SA Sucursala Vaslui.

Fostul şi actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost în trecut acţionar sau administrator la nu mai puţin de 15 societăţi comerciale. Avocat de profesie, Predoiu a fost asociat la cabinetul de avocatură al socrului său, Călin Zamfirescu, dar s-a ocupat şi de afaceri diverse, de la bănci, la consultanţă şi lactate.

Proaspăt intrat în guvern ca ministru al Sănătăţii, Cseke Attila deţine în prezent părţi sociale la o firmă, Consacs SRL, iar în trecut s-a ocupat de administrarea Electrocentrale Oradea SA. Colegul său de partid, Kelemen Hunor, devenit ministru al Culturii, are părţi sociale tot într-o singură firmă: Media Net SRL.

Democrat liberalul Daniel Funeriu, ministru al Educaţiei, a cochetat în trecut cu afacerile. Acesta a înfiinţat în 2002 o firmă, Techro SRL, a cărei activitate este întreruptă temporar în acest moment. Elena Udrea, colega de partid şi de guvern a lui Funeriu, deţine părţi sociale într-o firmă, Dalli Internaţional Co SRL. Udrea a mai fost implicată în trecut în alte două firme: Elan Group SRL şi New Global Investments SRL, ambele radiate în acest moment. Acţionar acum în doar patru firme, Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, a mai fost acţionar sau administrator în alte 25 de firme.

Potrivit Registrului Comerţului, Gabriel Oprea, ministrul Apărării, nu deţine acţiuni în nicio companie în acest moment, însă în trecut şi-a exersat din plin calităţile de om de afaceri. Oprea a fost acţionar sau administrator în nu mai puţin de nouă firme.

Gabriel Sandu, fostul şi actualul ministru al Comunicaţiilor, are în prezent părţi sociale într-o singură societate comercială, Maximus Grup SRL. Înainte de a se apuca serios de politică, Gabriel Sandu a fost un om de afaceri foarte activ. Acesta a fost acţionar sau administrator în nu mai puţin de 26 de societăţi comerciale.

Laszlo Borbely
nu se mai ocupă acum de afaceri, însă a făcut-o în trecut. Acesta a deţinut părţi sociale la Galopp SRL, iar la Ecomaster – Servicii Ecologice SRL a fost doar administrator. Borbely a fost partener de afaceri cu actualul său coleg de guvern, vicepremierul Marko Bela. Pe lângă Gallop SRL, Marko Bela a mai avut o societate, Editura Mentor SRL, din care s-a retras.

Noul ministru al Muncii, Mihai Şeitan, nu mai face afaceri personale de ceva vreme. Acesta a fost asociat sau administrator în opt firme, însă s-a retras din toate: Aldot Management SRL, Sintofarm SA, Guild-Broker de Asigurare SRL, Social Consult SRL, Generalcom SA, Proco SRL, Zeuss SRL.

Radu Berceanu figurează în acest moment la Registrul Comerţului cu două firme, Avi SRL, aflată în funcţiune, şi Parky SRL, în dizolvare. Prin Avi SRL, Berceanu este acţionar în firma R.M.C. SRL. Ministrul Transporturilor a fost acţionar într-o altă companie: Rhea Prod SRL, iar soţia sa, Mihaela, a fost şi ea implicată în firmele Pietra SRL şi Piscine Solare SRL, afaceri trase acum pe linie moartă. Retraşi în plan secund, frâiele afacerilor în familia Berceanu au fost luate de cei doi copii, Andrei şi Victor, asociaţi în şase firme: Avi SRL, Vaber Invest Group SRL, La Birotique & Co SRL, Oto Engineering SRL şi Sphinx Millenium Grup, înfiinţată anul acesta.

Un alt greu al PDL nu se mai ocupă acum de afaceri, dar a făcut-o până să ajungă în prima linie a politicii. Este vorba de Vasile Blaga, ministrul de Interne. Acesta a fost asociat sau administrator în Transgex SA, Mobimod SRL, Confort Astra Import Export SRL, Supermod Impex SRL, Cema SA.

Cu ce se ocupă firmele în care sunt sau au fost acţionari actualii miniştri, cine sunt sau cine au fost partenerii de afaceri ai acestora, citiţi într-un episod viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu