duminică, 15 noiembrie 2009

Cine a plătit vizita lui Geoană la Moscova?

Hotnews a dezvăluit săptămâna trecută aici că Mircea Geoană, preşedinte al Senatului şi vicepreşedinte la acea vreme al CSAT, a făcut o vizită la Moscova în data de 27 aprilie. După ce iniţial mai mulţi lideri ai PSD au declarat că nu ştiu ca Geoană să fi fost la Moscova, primul care a recunoscut deplasarea a fost Cristian Diaconescu, ministru de Externe la acea vreme. Diaconescu declara la începutul săptămânii pentru Hotnews: „În calitate de preşedinte al Senatului a contactat Ministerul de Externe, precizându-ne că e vorba de o vizită informală, neoficială, şi am pus la dispoziţie un dosar de vizită, adică o evaluare a statului, a relaţiilor bilaterale între România şi Federaţia Rusă”.

Caracterul vizitei a fost precizat de Cozmin Guşă, susţinător al lui Mircea Geoană şi o persoană cu relaţii interesante în capitala Rusiei: vizita a fost una privată, neoficială. În condiţiile astea, cine a plătit vizita lui Geoană la Moscova? Dan Tăpălagă scria marţi că Mircea Geoană a zburat cu un avion ŢiriacAir şi că s-a cazat la Hotelul Metropol din Moscova. Aceste date nu au fost dezminţite de Mircea Geoană care a recunoscut public vizita la Moscova.

Să facem nişte calcule. Costurile acestei vizite neoficiale ar fi putut ajunge la circa 100.000 de euro în condiţiile în care ŢiriacAir nu i-a făcut nici un discount generos sau nu i-a pus gratis la dispoziţie avionul. Adică preţul unui apartament pe care Mircea Geoană nu a reuşit încă să şi-l cumpere din leafa lui de bugetar.

La ŢiriacAir preţurile închirierii unui charter variază de la 2.700 de euro la 10.000 de euro pe ora de zbor, potrivit oficialilor companiei. Dacă avionul este unul mare şi este ocupat integral, costurile sunt apropiate de limita inferioară a preţurilor practicate de companie. Dacă avionul este de capacitate mică, atunci preţul este împins spre limita de superioară, adică spre zece mii. La aceste preţuri, costul unei camere la Hotelul Metropol, de circa 700 de euro pe noapte, nici nu mai merită pus la socoteală.

Având în vedere toate acestea, Mircea Geoană ar trebui să spună cine a plătit deplasarea la Moscova, fiind bine ştiut că este un bugetar strâns la pungă. Dacă a plătit Senatul această vizită, costurile deplasării ar trebui făcute publice pentru că este vorba de bani publici. Dacă a plătit PSD-ul, ar trebui să se precizeze asta pentru a fi ştearsă orice urmă de suspiciune. Dacă e vorba de vreo sponsorizare, iarăşi ar trebui făcut public numele finanţatorului. Iar dacă Mircea Geoană a plătit singur deplasarea, ar trebui să o spună fie şi pentru a fi compătimit: înseamnă că a rămas fără o jumătate din banii strânşi cu mari eforturi pe vremea când era ambasador în SUA.

Şi ar mai fi o întrebare fără răspuns: Cine l-a însoţit pe Geoană la Moscova?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu