miercuri, 11 noiembrie 2009

Tăcerea complice a unei părţi a presei

UPDATE - Aveti o singură variantă de răspuns la următoarea întrebare: cine este acum la Antena 3 pe post de invitat? Evident, aţi răspuns corect! Chiar Sorin Roşca Stănescu! Culmea tupeului public mi se pare faptul că vorbeste despre presă, despre faptul că presa este hulită de Cotroceni, dar că este apreciată peste ocean. Este prezentat şi un material pe marginea subiectului înregistrării în care "Roşca explică faptul că demersul său jurnalistic a fost întreprins pentru a obţine clarificări referitoare la anumite subiecte sensibile"!!

Omerta este legea tăcerii aplicată de mafie. Astăzi a fost aplicată şi de o parte a presei pentru a-i proteja pe Sorin Roşca Stănescu şi Biogdan Chirieac. Pentru Jurnalul naţional, Cotidianul, Adevărul, Gardianul, Gândul subiectul interceptării discuţiei dintre Cătălin Macovei, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, şi autointitulaţii „cetăţeni” Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, nu există în ediţiile de astăzi.

Publicarea de către ziarul Curentul a interceptării incomodei discuţii dintre cei trei are indiscutabil valoare de subiect de presă. Cinci cotidiene de referinţă, serioase, nu scot o vorbă despre subiectul zilei de ieri. Nici un rând.
Care ar fi motivele? Să încercăm nişte explicaţii.

Jurnalul naţional. Ziarul are un singur subiect pe ordinea de zi – Traian Băsescu şi PDL. Orice are legătură „de rău” cu Băsescu, partidul care-l susţine sau apropiaţii săi, contează. Restul e umplutură, subiecte de revistă, de magazin, de ce vreţi. În plus, Marius Tucă este bun amic atât cu Sorin Roşca Stănescu, cât şi cu Bogdan Chirieac. Şi nu este singurul. Mai sunt pe la JN şi alte persoane cu atribuţii de conducere care se bat pe burtă cu cei doi.

Cotidianul. Tăcerea ziarului condus de Cornel Nistorescu mi se pare cel puţin ciudată. Nistorescu este cunoscut ca un aprig adversar al lui Roşca Stănescu. Aş putea spune, fără să greşesc, că cei doi se urăsc. Rivalitatea lor datează încă de pe vremea când unul conducea Evenimentul zilei, iar celălalt Ziua. Adversitatea dintre cei doi s-a mutat şi în tribunal, cei doi dându-se unul pe altul în judecată de nenumărate ori. În condiţiile astea, nu pot să mă gândesc decât la faptul că lui Nistorescu i s-a cerut „de sus” să ignore subiectul.

Adevărul. Sunt sigură că toţi cei din conducerea Adevărului – Grigore Cartianu, Laurenţiu Ciocăzanu, Ovidiu Nahoi - au fost revoltaţi de conţinutul înregistrării, cu toate astea, nimeni nu a scris niciun rând. Nu au publicat absolut nimic. Nu pentru că „Noi nu facem politică”, dacă ar fi să citez un soi de slogan al ziarului, ci pentru că patronul lor face politică şi face şi afaceri. Unele dintre ele chiar cu Roşca. Mai mult, cei doi sunt şi neamuri: Patriciu i-a botezat cei doi copii de până în cinci ani ai lui Roşca.

Gardianul. Alături de Ziua, Gardianul face parte din partea neasumată a trustului Realitate-Caţavencu. Cele două ziare au mers de multe ori în tandem atunci când a fost nevoie în a promova sau a nu promova anumite subiecte. În plus, Alecu Racoviceanu este un bun prieten al lui Roşca Stănescu.

Gândul. Aici motivele nu mai ţin de Roşca, ci de Bogdan Chirieac. Acesta din urmă a fost cofondator al ziarului şi redactor şef până anul trecut când a fost dat afară în urma unei anchete de presă. Mihai Munteanu de la EVZ a dezvăluit că Bogdan Chirieac a făcut zeci milioane de euro din afaceri cu statul, afaceri pe care a încercat să le influenţeze pozitiv prin câteva editoriale ale sale. Atunci a fost forţat să plece de la Gândul şi i s-a întrerupt contractul pe care îl avea la PROTV.

Doar Evenimentul zilei şi România liberă au scris astăzi despre încercarea de şantaj făcută de Rosca Stănescu asupra lui Cătălin Macovei cu spijinul şi complicitatea lui Chirieac.
Asta e partea care ţine de presa scrisă. La TV, lucrurile au stat cam la fel. Realitatea TV a dat doar ştirea despre faptul că şeful ANI a declarat aseară la B1TV că se simte şantajat. La Antena 3 subiectul nu a existat. Era şi greu, în condiţiile în care ambele televiziuni beneficiază frecvent, chiar obositor, de „expertiza” lui Roşca şi Chirieac. Depre ce a fost aseară la TV puteţi citi mai multe pe blogul lui Costi Rogozanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu