duminică, 24 octombrie 2010

EXCLUSIV: Firma unui fost general SIE acuzată de uciderea unor civili în Irak

O firmă românească, Danubia Global INC. SRL, a fost implicată în 2006 în uciderea a trei civili irakieni în Falluja. Informaţia a fost făcută publică astăzi de ediţia on-line a prestigiosului cotidian New York Times, care citează documentele dezvăluite acum câteva zile de site-ul WikiLeaks. Firma a aparţinut până în data de 31 mai 2010 lui Mihail Bichir, fost general de brigadă în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi fost ofiţer în Centrul de Informaţii Externe (CIE), condus până în decembrie 1989 de generalul Nicolae Pleşită.

Trecutul acestei companii şi ai acţionarilor săi arată, o dată în plus, felul în care o serie de foşti ofiţeri ai fostei Securităţi, transformaţi în generali de SRI, SIE sau STS după 1989, au profitat din plin de relaţiile şi informaţiile obţinute în perioada în care au lucrat pentru statul român, folosindu-le mai apoi în interes propriu în derulararea unor afaceri de anvergură. Astăzi un prim exemplu.

Danubia Global INC SRL a fost înfiinţată în octombrie 2004 de Oana Marilena Suciu, o tânără de 22 de ani la acea vreme, şi avea ca obiect principal de activitate "consultanţa pentru afaceri ­şi management". La începutul lunii decembrie acelaşi an, Oana Marilena Suciu, singurul asociat al firmei, a cedat societatea unei companii off-shore înregistrate în Tortola, Insulele Virgine Britanice. Astfel, Security Ventures International LTD, o companie anonimă, a devenit acţionar în Danubia Global INC SRL, iar administrator a fost numit cetăţeanul american Richard Lee Levinson.

Imediat după această modificare de acţionariat, Danubia Global INC SRL a preluat bunurile şi majoritatea angajaţilor companiei Custer Battles căreia Armata americană îi interzisese să mai încheie contracte în Irak după ce a fost acuzată de fraudarea înţelegerilor juridice pe care le avea cu statul american. Richard Lee Levinson, administratorul Danubia Global INC SRL, a făcut parte din conducerea Custer Battles, firmă pe care a părăsit-o după ce s-a alăturat firmei din România. Noua companie a obţinut de la guvernul american contracte în valoare de milioane de dolari pentru securitatea inginerilor americani şi britanici implicaţi în modernizarea infrastructurii electrice a Irakului.

La doi ani de la această mişcare, Danubia Global INC SRL a intrat în atenţia FBI, care a declanşat o anchetă pentru a stabili dacă societatea din România fusese înfiinţată special pentru a prelua activitatea firmei americane, dar şi dacă Danubia a fraudat guvernul american obţinând contracte pe care nu avea dreptul să le primească. Deşi aparent nu avea nici o legătură cu România, în afara sediului social, firma era controlată din umbră de generalul (r) SIE Mihail Bichir. Fiul acestuia, Bogdan Valentin, deşi avea abia 25 de ani în 2005 deţinea funcţia de Director de Operaţiuni în Danubia Global INC SRL. Aici se poate găsi şi răspunsul la întrebarea de ce a ales americanul Richard Lee Levinson să îşi înfiinţeze o companie în România? Cum acţionariatul firmei din Tortola este unul anonim, nu putem decât bănui că în el se regăsea şi generalul (r) SIE Mihail Bichir, cel care în SIE a fost directorul unei direcţii care se ocupa de "problema" SUA, şi care prin prisma serviciului l-a cunoscut pe Lenvinson. Când acesta a avut nevoie de ajutor după ce autorităţile federale americane i-au luat la puricat firma Custer Battles, generalul (r) Bichir i-a oferit acestuia o supapă perfect funcţională în România.

Lucrurile nu au mers deloc bine pentru Danubia în 2006. La începutul lui 2006, în aprilie, Armata americană a suspendat temporar operaţiunile firmei după ce agenţii săi de securitate au deschis focul, omorând mai mulţi politişti irakieni. Pe fondul anchetei FBI şi a verificărilor Armatei americane, Richard Lee Levinson s-a retras din funcţia de administrator al Danubia în octombrie 2007, locul lui fiind luat de Bogdan Valentin Bichir, care la acea vreme avea doar 27 de ani. Tot atunci, obiectul principal de activitate al firmei a fost schimbat din "consultanţa pentru afaceri ­şi management" în "activităţi de studiere a pieţei ­şi de sondaj".

În februarie 2009, Security Ventures International LTD, firma care deţinea 100% părţile sociale din Danubia Global INC SRL, s-a retras din companie. Ancheta FBI şi cea a Armatei şi interdicţiile primite şi-au pus amprenta pe afacerile derulate în Irak. Acesta este momentul în care generalul SIE iese la suprafaţă afacerilor sale. În urma unui contract de cesiune de părţi sociale, încheiat în faţa unui avocat bucureştean, noii asociaţi din Danubia au devenit un anume Istvan Gabor, din Miercurea Nirajului, judeţul Mureş, cu 60 de procente, şi Mihail Bichir, general (r) SIE, cu restul de 40. În data de 31 mai 2010, Mihail Bichir iese din firmă după ce îi cesionează părţile sale sociale lui Istvan Gabor, un individ care figurează ca având doar studii liceale.

Mihail Bichir a fost ofiţer în CIE, serviciul de spionaj al Securităţii, continuându-şi activitatea după 1989 în SIE. Relaţiile pe zona SUA şi le-a dezvoltat pe vremea când a fost directorul Directiei E 101 (care include Europa, SUA, Canada şi organismele internationale), fiind potrivit unor surse un apropiat al lui Teodor Meleşcanu de care s-a apropiat pe vremea când acesta a ocupat funcţia de ministru de Externe în Guvernul Văcăroiu. La 1 decembrie 2000, Bichir a fost trecut în rezervă printr-un decret prezidenţial semnat de Emil Constantinescu.

3 comentarii:

  1. ce bine ar fi dus-o ţara asta dacă am fi avut 22 de milioane de generali (r) SIE :D, dar şi câţi irakieni ar fi murit :(

    RăspundețiȘtergere
  2. @Adi Mihai: nu avem o tara de 22 de milioane de generali, dar avem o tara cu profunde legaturi, mai vechi sau mai noi, cu serviciile.

    RăspundețiȘtergere