duminică, 22 noiembrie 2015

Vasile Dâncu, aflat în conflict de interese în calitate de director al Şcolii Doctorale a Academiei Naţionale de Informaţii a SRI. Acesta este suspectat de favorizarea unor colegi din cadrul ANI

Vicepremierul Vasile Dâncu a fost recent găsit în conflict de interese într-un proiect cu finanţare prin programul POSDRU, pe vremea în care ocupa poziţia de director al Şcolii Doctorale a Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV), din subordinea Serviciului Roman de Informaţii. Acest verdict a fost dat în urma unui control privind desfăşurarea proiectului „Pluri şi interdisciplinaritate în programe doctorale şi post-doctorale” (POSDRU/159/1.5/S/141086), implementat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Română. Procesul verbal de constatare a neregulilor in acest proiect a fost incheiat in data de 3 noimebrie 2015 si a fost semnat de Ella Ştefan, director al OI POSDRU-MECS. Consecinţa controluluiŞ Vasile Dâncu va trebui să restituie sumele considerate neeligibile pe care le-a încasat în acest proiect. 

Vasile Dâncu, director al Şcolii Doctorale a Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) la data derularii proiectului, a fost gasit in conflict de interese alaturi de alti opt profesori universitari, printre care se afla şi Gheorghe Toma, tot de la ANIMV, deoarece au participat la evaluarea unor candidaţi care erau angajați sau afiliaţi ai institutiei din care faceau parte şi ei înşişi.  

Mai exact, Vasile Dâncu şi Gheorghe Toma au participat la evaluarea postdoctoranzilor Valentin-Fernand Filip, Veronica Mihalache și Mihaela Georgiana Negrescu, toţi trei cadre didactice sau cadre didactice asociate la ANIMV.

Raportul de control a stabilit că membrii comisiei de evaluare de la ANI nu au putut “să aibă o atitudine profesionistă, obiectivă şi imparţială, să execute activităţile prevăzute în contract într-o manieră profesionistă, obiectivă şi imparţială, din motive privind ( respectiv: sprijin în realizarea unor lucrări/studii, realizarea unor sarcini legate de serviciu etc.)”.

Echipa de control a mai stabilit ca cei trei postdoctoranzi de la  Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” au primit lunar suma de 3.700 de lei ca bursa postdoctorală, iar ca măsura a fost propusă „recuperarea tuturor cheltuielilor salariale realizate şi validate pentru prof.univ.dr.Gheorghe Toma – ANI, prof.univ.dr.Vasile Dâncu –ANI, pe subactivitățile 4.1 și 4.2; cât și bursele acordate și mobilitățile pentru postdoctoranzi: Filip Valentin-Fernand, Mihalache Veronica și Negrescu Mihaela Georgiana”. Motivul pentru care s-a cerut restituirea banilor de către cei cinci este faptul că sumele reprezintă cheltuieli neeligibile. 

Raportul de control a mai stabilit că Institutul de Cercetare a Calității Vieții  al Academiei Română trebuie sa restituie Uniunii Europene pentru toate neregulile descoperite în derularea proiectului „Pluri şi interdisciplinaritate în programe doctorale şi post-doctorale” (POSDRU/159/1.5/S/141086) suma de 1.570.425 lei. 

4 comentarii: