Un eveniment de genul morţii Mădălinei Manole pune presa la grea încercare. Mai ales atunci când, ca reporter de televiziune, eşti nevoit să faci live-uri nesfârşite despre un subiect care are o încărcătură emoţională foarte mare, când trebuie să spui din jumătate în jumătate de oră lucruri care să pară noi, când îţi întrerupi şirul vorbelor pentru a transfera microfonul către vreun posibil intervievat apărut în mod neaşteptat.
Asta i s-a întâmplat ieri, de exemplu, Savianei Rusu de la Realitatea TV, care în jurnalul de ora 11,00 a spus că "Mădălina Dulamă" a lăsat în urmă un soţ îndurerat şi un fiu de un an şi cîteva luni, evident dorind să spună Mădălina Manole. Pentru cine nu ştie, Mădălina Dulamă este redactor-şef la Realitatea TV. Tot Saviana, în jurnalul de ora 12,00, a spus că Mădălina Manole "urma să îşi sărbătoreze ziua de naştere" în loc de "urma să îşi sărbătorească ziua de naştere". Două scăpări absolut de înţeles având în vedere presiunea transmisiunii directe şi încărcătura emoţională a evenimentului.
Ceea ce nu pot, însă, să înţeleg şi mi-e greu să accept este lipsa acurateţii editoriale în această poveste tristă în următoarele situaţii punctuale, din păcate, nepermis de multe:
1. Ziarul Puterea anunţa ieri la ora 14,06 faptul că Mădălina Manole era suspectă de cancer de cap de pancreas, citând surse medicale, ştirea transmiţând parcă faptul că artista oricum urma să moară, însă s-a întâmplat ceva mai devreme. Informaţia a fost preluată de mai toată media, cu sau fără citarea sursei, inclusiv de "case" respectabile, gen Evenimentul zilei. Informaţia a fost desfiinţată azi de rezultatul necropsiei care nu a indicat nici urmă de cancer.
2. Site-ul Adevărul posta ieri în jurul prânzului o exclusivitate a colegilor de la Adevărul de Seară potrivit căreia Mădălina Manole s-ar fi sinucis pentru că soţul ei nu a venit în noaptea de marţi spre miercuri acasă. Sursele informaţiei au fost anunţate ca fiind "judiciare, din interiorul anchetei". Ştirea a fost preluată cu repeziciune de diverse site-uri de ştiri şi bloguri, sursa fiind considerată una cât se poate de onorabilă. Şi această informaţie a fost spulberată câteva ore mai târziu, când la ştirile ProTv a apărut unul dintre cei cu care cântăreaţa lucra, un toboşar, povestind că Mădălina Manole şi soţul său fuseseră în studioul de repetiţii cu o seară înainte până după ora 22.00.
3. Toată lumea a preluat ieri "ultimul" interviu al Mădălinei Manole, dat agenţiei Agerpres "cu o zi înaintea morţii artistei". Interviul, devenit un fel de testament al cântăreţei, a fost citat de toată lumea. Zic toată lumea pentru că a fost chiar toată lumea presei, de la TV la radio, print şi on-line. Astăzi, Petrişor Obae a dezvăluit că interviul agenţiei de presă a statului, plătită de noi, de contribuabili, a fost unul INVENTAT, o mixtură de declaraţii vechi date Agerpres şi postări de pe blogul cântăreţei. Iar astfel, testamentul Mădălinei Manole nu mai este testamentul ei, ci făcătura sinistră a unei doamne de la Agerpres, care mai ocupă şi o poziţie de redactor-şef. Din comunicatul-scuză al agenţiei am aflat că intervievarea artiştilor şi a oamenilor de cultură înaintea zilelor lor de naştere este o practică. Oare sunt întreptăţită în acest context să mă întreb câte alte interviuri au fost făcute din încropeli?
Având în vedere că un întreg interviu a fost inventat, nu pot să nu mă gandesc că şi ştirile publicate de Puterea şi Adevărul ar putea fi la fel, mai ales că sursele citate sunt "medicale" şi "judiciare", formulări care pot masca orice. Dacă, să zicem, nişte reporteri au făcut ei nişte consideraţii "de bun simţ" şi după ce s-au întrebat de ce s-ar sinucide o cântăreaţă care are o carieră de succes, o familie, un copil, şi-au răspuns în această ordine: 1. o boală incurabilă, probabil cancer; 2. soţul o înşela? Evident, brodez acum, însă realitatea tristă este că ştirile inventate nu sunt o noutate nicăieri în presă. Nici la noi, nici la ei.
Astfel de derapaje profesionale fac mult rău presei, în condiţiile în care mass-media din România se află într-o profundă criză de credibilitate, este zguduită de scandaluri de şantaj sau corupţie, dar este şi atacată dur de politicieni importanţi, tot mai mulţi în ultima perioadă.
Dar cea mai mare monstruozitate profesională a zilei de ieri, aşa cum am perceput-o eu, s-a consumat la ieşirea din Parchetul General a lui Petru Mircea - soţul Mădălinei Manole - după ce fusese audiat de procurori. Copleşit, sub şocul tragediei personale consumate cu nici zece ore înainte, bărbatul a încercat să evite jurnaliştii care au început să îndrepte către el microfoanele. Printre ei un descreierat de la OTV, de o agresivitate neînchipuită, cu mişcări smucite şi o privire pierdută, l-a încolţit pe Petru Mircea, l-a împins cu spatele într-o gheretă şi a început să-i înghesuie microfonul în gură, în condiţiile în care cu câteva secunde înainte omul spusese: "Am să vă declar, am să vă declar. Aveţi răbdare".
Văzând că nu are succes, descreieratul OTV a început un fin joc de glezne, o eschivă, o întoarcere într-o parte şi a continuat să-l împungă pe bărbat cu arma lui, considerată probabil infailibilă, microfonul. Ridicolul şi penibilul situaţiei au făcut o jurnalistă să încerce să-l tempereze pe descreierat, strigând la el de mai multe ori "colegul, colegul, colegul linişteşte-te!". Doar întrebarea lui Petru Mircea dacă a spus înainte "Dumnezeu să o ierte" l-a scos din transă pe descreieratul OTV. Întreaga scenă poate fi văzută aici.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Chiar imi pare rau de situatia asta. Sa fie iertata!
RăspundețiȘtergere