miercuri, 12 mai 2010

Un caricaturist acuză GSP de furt intelectual

Caricaturile lui Gheorghe Matei văd lumina tiparului în ziarul Curierul Naţional din 1999. Semnătura lui este una celebră printre caricaturişti: MATEO. Pe lângă caricaturile pe care le face zilnic pentru ziar, Mateo desenează şi pentru sufletul lui. Din 2008, Mateo şi-a făcut un blog, pe care postează creaţiile sale.

Printre altele, Mateo este şi un mare iubitor de sport, motiv pentru care citeşte zilnic Gazeta Sporturilor. Ieri, când "răsfoia" site-ul www.gsp.ro, Mateo a avut surpriza să vadă că o caricatură de-a sa ilustra un articol, în condiţiile în care nimeni de la GSP nu i-a cerut permisiunea să i-o preia.

Caricatura, care a fost postată în data de 9 octombrie 2009 pe blogul lui Mateo, avea în partea de jos imprimată sursa unde a fost postată, şi anume http://bulom.blogspot.com/. Se poate vedea pe caricatura de mai sus, cea care apare şi pe blogul lui Mateo. Pe site-ul GSP, caricatura apare fără citarea sursei, după cum se vede mai jos, în captura foto făcută după site-ul lor.

Mateo mi-a spus că a postat un comentariu la respectivul articol, în care le atrăgea atenţia celor de la GSP că au comis un furt intelectual. Comentariul său nu a fost validat. Este de menţionat că respectiva caricatură apare doar pe site-ul GSP, nu şi în ediţia de print de ieri.

2 comentarii:

  1. am facut o mica investigatie jurnalistica si am descoperit cu stupoare ca cei de la gsp au luat desenul cu pricina (probabil) de la alti jurnalisti cu mana lunga, fanatik.ro.
    http://www.fanatik.ro/gol-danciulescu-in-cordoba-hercules-1-1-s36095.html
    care au postat desenul inca din 06.12.2009 pe principiul "iuteala de mana si nebagarea de seama"

    RăspundețiȘtergere
  2. @Mateo: Corect ar fi fost sa retraga caricatura de pe site imediat dupa ce le-ai trimis acel comentariu in care le semnalai preluarea ei fara acordul tau acordul si fara precizarea sursei.

    RăspundețiȘtergere