De lăudat îndemnul lui Traian Băsescu de a cere publicarea veniturilor angajaţilor din ministere. De criticat metoda găsită de guvernanţi de a face publice aceste venituri: sumele de bani sunt devoalate, însă nu şi numele celor care le încasează.
Exerciţiul de transparenţă al guvernanţilor nu are nicio o valoare fără publicarea numelor celor care încasează sume considerabile, sub diverse forme, pe lângă salariul lunar. Evident, atenţia presei şi a opiniei publice nu se va concentra asupra unui biet referent de la Mediu sau a plutonierului care asigură paza de la intrarea în Interne. Nu pe ei încearcă mai marii ministerelor să îi protejeze de ochii presei. Ci pe oamenii lor de încredere, care le-au devenit consilieri sau care au primit posturi cheie şi care încasează sume considerabile de la statul român.
O situaţie aparte este cea a consilierilor de miniştri sau a secretarilor de stat. Mulţi dintre ei nu au nicio altă calitate în afară de cea de membru de partid. Unii nu au competenţe profesionale, nu au experienţă în administraţie, nu au nimic care să îi recomande pentru poziţia pe care o ocupă. Şi totuşi, cum de se află în acele funcţii, iar în plus încasează şi sume considerabile de la bugetul de stat? În cele mai multe cazuri, acei consilieri sunt interfaţa ministrului sau a secretarilor de stat în aranjarea unor afaceri, ei sunt "purtătorii de cuvânt" ai acestora în diverse circumstanţe, ei sunt cei care aranjează "ploile" în minister şi în afara lui.
Haideţi să ne uităm peste banii încasaţi de unii consilieri de la Ministerul Finanţelor. Nu consilerii ministrului, care au salarii apropiate de acesta (5.361 lei în aprilie), ci cei ai secretarilor de stat. Dacă cel mai mare salariu al secretarilor de stat a fost în aprilie de 4.693 lei, unii consilieri ai acestora au încasat 7.450 lei sau 8.173 lei. Cine sunt ei? Nu, lucrul asta nu se ştie!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu