miercuri, 28 iulie 2010

Presupusa victimă a lui Tabără, violată de tabloide cu acordul părinţilor

Că tabloidele funcţionează după propriul lor cod deontologic profesional, nu e un secret pentru nimeni care face sau nu parte din lumea presei. Că informaţiile sunt de multe ori verificate pe jumătate, că erorile nu sunt rectificate, că viaţa privată a "subiecţilor" este grosolan călcată în picioare, că pozele morbide sau şocante sunt puse pe prima pagină, că prezumţia de nevinovăţie este o noţiune pretenţioasă, de manual, nu mai deranjeată pe nimeni de foarte multă vreme.

Cei din interiorul breaslei s-au obişnuit cu un astfel de comportament profesional al colegilor lor astfel că luările de poziţie lipsesc cu desăvârşire atunci când sunt comise derapaje evidente. Cei care apar pe prima pagină în tabloide le sunt mult prea recunoscători ca să mai reclame ceva, căci ideea e să curgă notorietatea în râuri ce cerneală, nu contează că nu se scrie de bine, notorietate să fie.

Până se va dovedi că Cristian Tabără a comis un viol, presupusa sa victimă a fost violată azi de tabloide. În public, în faţa unei largi audienţe şi cu acordul explicit al părinţilor. Dacă "Evenimentul zilei", cel care a făcut public ieri subiectul, a camuflat identitatea victimei cât de bine s-a putut, tabloidele, aceste "pirania de presă", s-au întrecut azi în a-şi da măsura derapajului profesional pe care îl practică constant şi netulburat de ani de zile. Să le luăm pe rând:

1. Cancan. Pune poza fetiţei pe prima pagină, cu o firavă bandă neagră pe ochi, şi se întreabă, în ediţia on-line: "A violat-o cu degetul pe fata iubitei?!". Tabloidul strecoară şi o informaţie interesantă: iubita lui Tabără, mama fetiţei de 12 ani care îl acuză de viol, lucrează pentru emisiunea "Acces Direct" de la Antena 1.

2. Libertatea. Publică poze cu fetiţa în costum de baie, la mare, capul acesteia fiind blurat. Ce aflăm dacă citim textul? Că pe fată o cheamă Alexandra, pe mama ei Alina, şi că mama minorei şi-a dat acceptul ca fiica ei să fie intervievată de reporterii Libertatea, în plus, ea însăşi acordă un interviu tabloidului. Iar detaliile despre cum s-a produs violul nu lipsesc, fiind doar relatate direct de "sursă".

3. Click. Chiar dacă articolul este scris destul de corect, fără amănunte sordide, tabloidul anunţă încă din subtitlu numele mamei puştoaicei: Alina Bodnaru. Asta era tot ce lipsea ca cititorii să închidă cercul informaţiilor. Aha. Deci este posibil ca presupusa victimă a violului să se numească Alexandra Bodnaru, în cazul în care mama ei a păstrat după divorţ numele tatălui copilei. Şi ca să spele ruşinea subiectului tratat prea "jurnalistic", într-un alt articol, cei de le Click se întreabă: "Tabără, probleme cu potenţa?"

Ce zice Codul Deontologic al Jurnalistului în cazul minorilor? Păi zice aşa: "Jurnalistul va proteja identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, dispute familiale, sinucideri etc), inclusiv ca martori. În acest sens, înregistrările video şi fotografiile vor fi modificate pentru protejarea identităţii minorilor". Aha, deci nu se publică informaţii care ar putea duce la identificarea lor de către public, cum ar fi numele mamei sau locul ei de muncă, cu atât mai puţin o poză a minorei cu o bandă neagră, foarte îngustă, pe ochi. Cât depspre publicarea fotografiilor de astăzi, e clar că poza din Cancan este făcută de paparazzi, însă poza din Libertatea cu siguranţă a fost pusă la dispoziţia tabloidului de chiar mama fetei.

Codul Deontologic are şi o derogare în privinţa protecţiei minorilor, care sună aşa: "Fac excepţie situaţiile în care interesul public cere ca minorii să fie identificaţi. De asemenea, fac excepţie cazurile în care jurnalistul acţionează, cu acordul părinţilor sau tutorilor, în interesul superior al minorului". Din păcate, în acest caz nu poate fi vorba de niciun fel de interes public, chiar dacă Cristian Tabără este o persoană publică, şi cu atât mai puţin despre intersul superior al minorului. În schimb, tabloidele pot găsi cu succes o scuză: mama fetiţei a fost de acord ca ea să povestească prin ziare ce i-a făcut Tabără.

Şi dacă mamei nu-i este suficient ce a declarat fiica sa azi prin ziare, are la dispoziţie o emisiune întreagă ca să facă spectacol din viaţa copilului ei pentru că sfânta şansă o ajută să lucreze la emisiunea perfectă: Acces Direct!

Un comentariu:

  1. Cred ca lumea presei in care se invarte mama fetei i-a luat mintile cu totul de a putut sa-si bage copilul intr-un asemenea scandal. Rusinos!

    RăspundețiȘtergere