marți, 30 noiembrie 2010

Interpusul lui Bogdan Buzăianu, anchetat de DNA

Adrian Chebuţiu, preşedintele - director general al Uzinei Constructoare de Maşini (UCM) Reşiţa, este audiat la această oră la Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti, unde a fost adus cu mandat azi dimineaţă. Şeful de la UCM Reşiţa este în prezent unul dintre cei mai apropiaţi interpuşi ai lui Bogdan Buzăianu, cel mai important jucător privat de pe piaţa de energie din România, fiindu-i acestuia partener de afaceri de mai bine de zece ani. Prin Chebuţiu şi nevasta acestuia, Dana, Buzăianu a reuşit să se apropie de PDL în ultimii ani, mai ales după ce Traian Băsescu a denunţat public afacerile cu statul făcute de acesta şi l-a numit "cel mai deştept băiat din energie".

Adrian Chebuţiu nu apare în Top 300 sau Top 500, este extrem de discret, însă conectat la afaceri de sute de milioane de euro. Nu numai cei doi au făcut afaceri împreună, ci şi soţiile lor. Astfel, soţia lui Chebuţiu, Dana, şi fosta soţie a lui Bogdan Buzăianu, Simona Lăslean, au fost partenere de afaceri în Forces Motrices France (FMF) SAS, firmă care a avut un contract de consultanţă pe o perioadă nedeterminată cu Energy Holding, firma magnatului energiei Bogdan Buzăianu. Surse citate în 2007 în ziarul "Evenimentul zilei" susţineau chiar că Buzăianu şi Chebuţiu ar fi cumnaţi.

În 2002, Chebuţiu l-a reprezentat pe Buzăianu în cea mai importantă afacere a acestuia, cea care l-a transformat în unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni de afaceri români. Este vorba despre semnarea "celui mai deştept contract" încheiat vreodată de o firmă privată, Energy Holding, cu o companie a statului, Hidroelectrica. Contractul, pe care l-am publicat în anul 2007 în exclusivitate în "Evenimentul zilei", putea să îi aducă lui Buzăianu, conform calculelor de la acea dată, venituri maxime de 1,3 miliarde de dolari în cei zece ani în care Energy Holding are drepturi de cumpărare de energie electrică la preţuri preferenţiale de la Hidroelectrica.

Contractul între Energy Holding şi Hidroelectrica a fost semnat în 2002, pe vremea când ministrul Economiei era Dan Ioan Popescu, naşul de cununie al lui Bogdan Buzăianu, Hidroelectrica fiind una dintre firmele deţinute de statul român prin Ministerul Economiei. În 2002, când a fost semnat contractul, Energy Holding se numea Holding APS, iar cel care a semnat înţelegerea juridică a fost nimeni altul decât Adrian Chebuţiu, cel care era la vremea respectivă administratorul companiei. În 2003, Chebuţiu a devenit directorul UCM Reşiţa după privatizarea acesteia şi preluarea mascată a uzinei de către Bogdan Buzăianu prin grupul elveţian INET AG, reprezentat de Beat Corpataux, un vechiul partener de afaceri din Elveţia al acestuia. Ancheta despre "Cel mai deştept contrcat din istorie" mai poate fi citită integral aici.

La sfârşitul anului 2006, începutul anului 2007, Bogdan Buzăianu a devenit ţinta preşedintelui Traian Băsescu, care l-a numit "cel mai deştept băiat din energie" şi l-a acuzat că face afaceri preferenţiale cu statul pe zona de energie. Câteva luni mai târziu, Dana Chebuţiu, soţia lui Adrian Chebuţiu devenea asistenta personală a eurodeputatului PDL Dragoş David, membru în Comisia de industrie şi energie a Parlamentului European. Deşi era asociat unic în Forces Motrices France SAS, după ce Simona Lăslean a divorţat de Bogdan Buzăianu, şi derula prin această firmă afaceri de câteva zeci de milioane de euro în România, Dana Chebuţiu a preferat să se angajeze ca asistentă personală a unui europarlamentar, potrivit dezvăluirilor EVZ.

Tot în 2007, Sorin Frunzăverde, unul dintre baronii PDL, la acea vreme eurodeputat PDL şi el, a semnat un contract de consultanţă cu firma AC Management, firmă deţinută de Forces Motrices France SAS. Potrivit EVZ, care cita declaraţia de avere a lui Frunzăverde, acesta a încasat lunar de la AC Management suma de 9.000 de lei. Anul trecut, în plină campanie electorală pentru prezidenţiale, Bogdan Buzăianu a fost fotografiat de paparazzi în limuzina lui Radu Berceanu, ministru al Transporturilor şi vicepreşedinte PDL.

Un comentariu:

  1. Afirmatia urmatoare, "Prin Chebuţiu şi nevasta acestuia, Dana, Buzăianu a reuşit să se apropie de PDL în ultimii an (...)" este falsa.

    RăspundețiȘtergere