miercuri, 15 decembrie 2010

Băsescu a făcut cărţile pentru şefia PDL

Traian Băsescu, pentru Hotnews:
"Va fi o decizie a PDL-ului dacă mai menţine suprapunerea între calitatea de preşedinte al PDL şi funcţia de prim-ministru. Dacă vreţi să fiu foarte sincer, eu nu-l văd pe Emil Boc pierzând alegerile în interiorul PDL, dacă va candida. Şi eu sper că va candida. Parlamentarii PDL ar trebui să se uite la soluţii alternative pe care le au. Au? După părerea mea Emil Boc va putea să candideze. Sau va fi necesar să candideze. Dar va fi opţiunea lui. Eu îmi spun o părere."
Puţin vizibil la nivel public, PDL-ul fierbe. Taberele, găştile, grupurile şi grupusculele din interiorul partidului se frământă, se organizează şi se repoziţioneză pentru alegerile din primăvara anului viitor pentru şefia PDL. Alegerile din filialele judeţene derulate în ultimele săptămâni conturează şi ele reaşezarea zonelor de putere în partid. Pe fundalul acestor zbateri interne, se conturează tot mai vizibil încercarea lui Traian Băsescu de a-şi asigura controlul asupra partidului şi după terminarea mandatului.

Traian Băsescu îşi aplică strategia gradual: mai întâi crearea unui pol de putere în interiorul partidului în jurul Elenei Udrea şi coagularea a unor personalităţi politice de tip nou în preajma acesteia (Gheorghe Falcă, George Scripcaru, Gheorghe Flutur). Următorul pas, impunerea Elenei Udrea la şefia organizaţiei Bucureşti a PDL (cea mai mare din punct de vedere numeric, dar şi cea mai influentă).

Rămâne de îndeplinit cel mai greu obiectiv, acela de a păstra controlul asupra PDL prin intermediul viitorului preşedinte, care trebuie obligatoriu să fie un ins supus, loial, manevrabil. Cum Emil Boc a transmis semnale anul acesta că nu-şi mai doreşte preşedinţia PDL, reacţia opiniei publice la un nume nou, care îndeplineşte criteriile de mai sus, a fost testată acum o lună. Elena Udrea, permanenta purtătoare de mesaje a lui Traian Băsescu, declara că ea îl vede pe Gheorghe Falcă (finul lui Traian Băsescu) în poziţia de viitor şef al PDL. Cum răspunsul presei şi al societăţii civile a fost extrem de dur la acest anunţ, având în vedere că Falcă a fost trimis în justiţie de DNA pentru fapte de corupţie, se vede treaba că Traian Băsescu s-a văzut nevoit să apeleze din nou la soluţia de avarie Emil Boc.

Declaraţia lui Traian Băsescu din această după-amiază nu este numai un semnal public transmis taberei "oponente" din PDL, grupată în jurul lui Vasile Blaga, dar este şi un mesaj de curtoazie la adresa lui Emil Boc, cel care are acum temă de răzgândire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu