Deci, DNA a cerut azi arestarea senatorului Cătălin Voicu. Procedura nu este una simplă, având în vedere faptul că Voicu se bucură, până la un punct, de imunitate parlamentară. Aşa că DNA a înaintat o cerere ministrului Justiţiei, care trebuie să sesizeze Senatul, unde senatorul anchetat va fi audiat în comisia juridică, după care cererea de arestare se va supune la vot în plenul camerei parlamentare. Şansele ca Voicu să ajungă după gratii sunt destul de mici. Mai mult ca sigur nu se va vota după principiul actului juridic, ci după principiul protecţiei. Iar atunci culoarea politică nu mai contează.
Faptul că Voicu e şmecher se cam ştia. Faptul că e foarte şmecher, însă, reiese din modul în care a încercat să acopere urmele şpăgii luate de la omul de afaceri Costel Căşuneanu, după cum reiese din actele procurorilor. DNA îl acuză pe Voicu că a luat şpagă de la Căşuneanu ca să îl ajute să rezolve favorabil un proces la ditamai Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu la Judecătoria, să-i zicem, Cocârlaţi. Preţul pentru un asemenea serviciu este unul pe măsură, nu-i aşa? 250.000 lei (echivalentul a 60.000 euro) şi 200.000 euro. Bani pe care Căşuneanu i-a dat anul trecut lui Voicu, după cum zic procurorii DNA.
"Pentru a disimula faptele de corupţie, Cătălin Voicu şi cumpărătorul de influenţă au întocmit documente financiar contabile care atestă împrejurări nereale", spune comunicatul DNA. Ce poate să însemne asta? Păi sunt două variante:
1. Cătălin Voicu şi Costel Căşuneanu au încheiat acte pentru un presupus împrumut pe care senatorul l-ar fi făcut de la omul de afaceri.
2. Costel Căşuneanu a încheiat un contract fictiv de asistenţă juridică cu Cabinetul Individual de Avocatură Cătălin Voicu.
Fie că e vorba de varianta 1, fie că e vorba de varianta 2, Cătălin Voicu ar fi trebuit să menţioneze acest lucru în declaraţia de avere. Dacă ar fi fost vorba de un împrumut, mai ales de o asemenea valoare, Voicu, potrivit Legii ANI, trebuia să completeze o declaraţie de avere, pentru că legea zice că declaraţiile de avere se actualizează de fiecare dată când intervine vreo modificare. Cătălin Voicu nu a făcut-o. Dacă ar fi fost vorba de varianta asistenţei juridice, banii ar fi trebuit să se regăsească în profitul pe anul 2009 al Cabinetului Individual de Avocatură Cătălin Voicu. Însă, Cătălin Voicu nu a precizat în nicio declaraţie de avere depusă pe vremea când era depuatat, sau de un an, de când e senator, date despre veniturile realizate ca avocat.
În aceste condiţii, că e una, că e alta, cred că ANI mai are de verificat o declaraţie de avere. A lui Cătălin Voicu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu