miercuri, 3 martie 2010

Caţavencu se rupe. O fi mâna lui SOV?

Nu mai citeam Academia Caţavencu de vreo trei ani, poate şi mai bine. Nu mi-a plăcut ceea ce devenise: un tabloid cu pretenţii de caterincă smart, în care Moni, Iri, Bote erau personaje săptămânale, o revistă în care primau zvonurile şi bârfele. Nici nu mai ştiu când am citit ultima anchetă care să nu însăileze lucruri scrise deja de alte publicaţii. În plus, umorul devenise fără perdea, grosolan, ieftin. Nu ştiu din ce cauză se ajunsese aici: strategie asumată, lipsă de viziune, neputinţă a redacţiei de a produce mai mult?

Cu toate astea, Caţavencu încă făcea bani. E adevărat că pentru redacţie a fost frustrant să preia datoriile altor "găuri negre" din trust. După închiderea ziarelor şi înstrăinarea revistelor, grupul Realitatea-Caţavencu rămăsese în zona de print doar cu Academia Caţavencu şi Money Express. Nu m-ar surprinde ca în spatele scindării redacţiei să se afle Sorin Ovidiu Vîntu, care poate că vrea să scape, uşor, uşor, fără scandal şi mai ales fără să fie el responsabil de asta, de tot ceea ce nu este TV şi on-line. Faptul că singurul senior care se află alături de răzvrătiţi este Mircea Toma mie îmi spune multe. Este singurul care ar fi putut "seduce" redacţia. Toma poate să înflăcăreze sau să pondereze o masă critică. În plus, din ceea ce ştiu eu, el este în relaţii foarte bune cu SOV.

La ce ar putea duce această mişcare dacă ea este dirijată din umbră de SOV? Redacţia pleacă în bloc având în spate un finanţator pe care l-a furnizat tot el. Rămas fără echipă, Doru Buşcu, directorul Academiei Caţavencu şi membru al bordului Realitatea-Caţavencu, anunţă că va închide săptămânalul până la angajarea unei echipe. Care nu va fi angajată în următoarele luni, iar Caţavencu rămâne în aer, la fel cum s-a întâmplat cu Cotidianul. Sigur, este doar un scenariu, însă nu m-am putut abţine să nu-l scriu.

11 comentarii:

  1. Dap, asta ar fi o manevra clasica "a la Vintu". Cam asta a fost si traseul meu in privinta "Catavencu". De citiva ani buni nu-l mai citeam. Poante rasuflate si preponderent sexuale, urechisme foarte multe, de unde si o gramada de fonfleuri.
    Cauza e insa alta, cred eu. Aia tineri care au descins in redactie au preluat de la cei vechi doar tupeul, nu si finetea si metoda de lucru. Asta e, n-ai ce face, pina la urma asta e trendul in toata presa: scade nivelul...
    Matei

    RăspundețiȘtergere
  2. "Doru Buşcu, directorul Academiei Caţavencu şi membru al bordului Realitatea-Caţavencu, anunţă că va închide săptămânalul până la angajarea unei echipe."

    De unde si pana unde?

    RăspundețiȘtergere
  3. @anonim: este doar un scenariu, asa cum am scris in final. deci, trateaza-l ca atare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Toma, mâna lui Sov? Dap, parcă am mai auzit asta. A, da. Alina Mungiu a zis'o, acum vreo doi ani, când cu "coaliţia pentru un parlament...", ediţia 2.
    Toma, acest Miron Cosma al jurnaliştilor.
    Na, că'ţi făcu Prisăcariu trafic!
    Cristian

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru CP, care se vrea Doru Buscu in viata reala sau macar pe net: daca ai coaie, semneza cu numele tau comentariile pe blogul meu si nu in numele lui Buscu.

    RăspundețiȘtergere
  6. am inteles ca Buscu vroia sa faca alta revista, farasa se afle ca ar fi fost Vantuin spatele ei. pana una alta nu inchide nimic, ba chiar a rugat-o pe Simona Tache sa-l ajute

    vreo replica la ce zice Prisacariu?

    RăspundețiȘtergere
  7. @VanGhelie: Prisacariu nu merita replica mea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ar trebui sa dai la UNATC si sa te lasi de jurnalism, cu asemenea scenarii.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Radu Alexandru: Din fericire presa de investigatii, de care ma ocup, nu are nimic de-a face cu fictiunea. Iar fictiunea, recunosc, nu e punctul meu forte. Ai cumva si alte recomandari?

    RăspundețiȘtergere