vineri, 8 ianuarie 2010

De salutat: pensii decente pentru jurnalişti

UPDATE 1. Aproximativ 80.000 de angajaţi din România sunt plătiţi prin drepturi de autor, potrivit lui Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.
Update 2. Antena 3 s-a pronunţat deja violent împotriva proiectului care prevede suspendarea excepţiei plăţii CAS la contractele de drepturi de autor. Încă o dată se vede cum unii jurnalişti din trustul Intact, în acest caz Dana Grecu, ştiu să slujească interesele patronatului.
Update 3. Şi Clubul Român de Presă, o organizaţie bicefală, a patronatului şi jurnaliştilor, s-a pronunţat împotriva propunerii, susţinând că salariile jurnaliştilor vor fi reduse de această măsură.

Tocmai scriam despre afacerile trecute ale ministrului Muncii, Mihai Şeitan, când am citit pe Hotnews.ro despre faptul că acesta urmează să trimită în parlament un proiect de lege prin care vrea să suspende excepţia de neplată a contribuţiei de asigurări sociale (CAS) la contractele de drepturi de autor.

Vestea este minunată pentru miile de jurnalişti români care sunt plătiţi în acest moment pe contracte de drepturi de autor, sume de bani ce nu vor fi luate în calcul în momentul pensionării lor. Scriu aceste rânduri din perspectiva jurnaliştilor pentru că situaţia lor, şi a mea, îmi este mult mai bine cunoscută, însă şi alte categorii profesionale sunt plătite la "dreptul de autor": actori, cântăreţi, graficieni, artişti plastici etc.

Cum se realiza şi se realizează încă plata salariilor jurnaliştilor? O parte din bani era trecută pe cartea de muncă, iar "grosul" sumei era trecut pe un contract separat, de drepturi de autor. Până prin 2007, când sindicatul jurnaliştilor MediaSind a reuşit să negocieze contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, salariile de pe cartea de muncă erau aproape simbolice: trei, patru milioane de lei. Dacă aveai şase milioane erai foarte tare! După aplicarea acestui contract, angajatorii au fost obligaţi să treacă pe cartea de muncă 1.100 de lei în cazul jurnaliştilor cu studii superioare şi 550 de lei a celor fără studii superioare. În aceste condiţii, majoritatea "pălmaşilor" din presă primeau circa o jumătate sau o treime din salariu, pe cartea de muncă, iar restul banilor pe drepturile de autor.

"Grosul" banilor cu care jurnaliştii au fost plătiţi în ultimii 15 ani nu vor fi contabilizaţi la calcularea pensiilor, atunci când va fi cazul. Astfel că, în lipsa unei măsuri ca cea pe care intenţionează să o aplice ministrul Muncii, după ce va fi votată de parlament, mii de jurnalişi vor trăi în mizerie la ieşirea la pensie, iar ca să îl citez pe ministru: „Ziariştii nu sunt oameni care să facă averi în urma practicării meseriei". Evident, ministrul se referea la infinita mare majoritate a jurnaliştilor, şi nu la cei din „liga” lui Roşca Stănescu sau Bogdan Chirieac.

Cum s-a ajuns la o astfel de situaţie, ca banii jurnaliştilor să fie împărţiţi pe două contracte separate? Răspunsul este unul singur şi unul simplu: la presiunea patronatelor din presă, care au reuşit astfel să scutească sume imense de bani pe care ar fi trebuit să le plătească statului, pentru viitoarea protecţie socială a angajaţilor săi. Banii respectivi s-au transformat în ceea ce şi-au dorit patronii: în profit pentru ei, în investiţii, în marirea salariilor aceloraşi jurnalişti cărora cu câteva milioane de lei le-au închis gura pentru a nu cere o majorare pe cartea de muncă. Presiunea patronatelor a fost exercitată în perioada anilor ’90 pe lângă clasa politică, decizia de scutire a CAS la contractele de drepturi de autor fiind una eminamente politică.

Iar acum, în 2010 ne întoarcem tot la decizia politică pentru a se renunţa la această scutire de la plata CAS-ului la contractele de drepturi de autor. După ce ministrul Şeitan va introduce propunerea de lege în parlament, ea urmează să fie supusă analizei comisiile de specialitate şi apoi votată sau respinsă de parlament. Acesta va fi practic momentul decisiv. Altfel, noi jurnaliştii, vom rămâne cu impresia că cineva a încercat să facă ceva pentru noi, dar nu s-a reuşit din cauza parlamentarilor.

PS. Ce va însemna scutirea de la plata CAS la contractele de drepturi de autor? În primul rând că întreg salariul jurnaliştilor va fi plătit pe cartea de muncă, dar este de aşteptat şi la o scădere a salariilor motivată de patronat prin faptul că nenorocitul de stat l-a împovărat cu taxe noi, pe care va încerca să le scoată tot de pe pielea, a se citi venitul, jurnalistului.

2 comentarii: