duminică, 25 aprilie 2010

Vă place plagiatul, domnule Ciutacu?

Vreau să le mulţumesc celor care au preluat povestea plagiatului ruşinos comis de Jurnalul Naţional, în special redacţiei Hotnews.ro, ziarului Adevărul şi lui Zoso. În egală măsură vreau să le mulţumesc celor care m-au sunat sau mi-au scris pentru a-mi transmite susţinerea lor, morală, evident.

Dacă mai aveam vreo îndoială, cât de mică, despre calitatea morală a lui Victor Ciutacu, unul din cei patru redactori-şefi ai Jurnalului Naţional, aceasta mi-a fost spulberată total. Ziarul Adevărul, care preia subiectul, l-a sunat pe Victor Ciutacu pentru a-i cere un punct de vedere despre plagiatul pus vineri pe prima pagină a ziarului. Iar Ciutacu spune, atenţie, că nu ştie nimic!!!! "Contactat de „Adevărul", Victor Ciutacu a declarat că nu ştie nimic despre acest caz", scrie ziarul. Asta în condiţiile în care l-am sunat încă de vineri, la ora 18,02. Ciutacu, care s-a arătat de-a dreptul oripilat la telefon, mi-a spus "este oribil ce-mi spui, dacă aşa stau lucrurile". Aproape am crezut în acel moment că ani de zile am trăit într-o mare eroare în legătură cu omul, având o falsă impresie, el fiind în realitate un mare deontolog.

Mi-a cerut să-i trimit link-ul către articolul meu pe adresa de e-mail victor.ciutacu@gmail.com, lucru pe care l-am şi făcut la ora 18,13 minute.

Mi-a spus că mă sună după ce se pune la curent şi după ce "vorbesc şi eu cu ai mei ca să mă lămuresc despre ce este vorba". Nu m-a sunat nici vineri seară, nici sâmbătă, nici duminică până la prânz, motiv pentru care, la 13,07 minute (când şedinţa de sumar de dimineaţă este încheiată în orice redacţie), l-am sunat pe Marius Tucă. Iar azi, cu un tupeu de neînchipuit, Ciutacu declară în Adevărul că nu are habar de furtul pus pe prima pagină în ziarul de vineri.

Mi se pare absolut INCREDIBILĂ făţărnicia şi laşitatea omului! Şi dacă tot spunea că nu ştia de caz până să fi fost sunat de cei de la Adevărul, Victor Ciutacu, sau de ce nu, Tucă, cel care ştia de la prânz de poveste, nu au luat o minimă măsură: să retragă articolul de pe site. Cum nu au făcut-o, mai multe persoane au postat comentarii la respectivul articol în care scriu despre faptul că reprezintă un furt.

De ce am ales să fac publice toate aceste lucruri? Este foarte important pentru cei care practică în presă furtul de articole sau de informaţii de pe bloguri şi site-uri să înţeleagă că blogurile, paginile personale ale unor ziarişti şi site-urile nu sunt un fel de youtube de pe care poţi lua orice, gratis, fără să ceri permisiunea sau fără să citezi. Nu sunt singurul ziarist căruia i-au fost furate articole de pe blog. Însă cazul de faţă este poate cel mai flagrant furt de proprietate intelectuală comis în presa ultimilor ani, în condiţiile în care vorbim despre o anchetă, un text de autor.

Şi nu vreau să închei această postare fără să amintesc faptul că Jurnalul Naţional este iniţiatorul Mişcării de Rezistenţă. Ia uitaţi câteva mici pasaje din Invitaţia la rezistenţă semnată Marius Tucă:

"Dragi cititori,
Acum patru ani am decis că nu trebuie să fim indiferenţi. Am închis ochii pur şi simplu şi am căutat să uităm toate cutumele, prejudecăţile, clişeele şi modelele. Am uitat să facem presă după televizor şi după agenţiile de ştiri, iar agenda noastră zilnică nu mai e făcută de politicieni sau de faptul divers. Am renunţat să mai căutăm haotic întâmplări, să colecţionăm ştiri, să le căutăm în coarne politicienilor sau vedetuţelor vremelnice....

Astfel am ajuns ca din aproape în aproape să facem lucruri care nu sunt neapărat apanajul ziariştilor. Iar Jurnalul Naţional devine, azi mai mult ca ieri şi mâine mai mult ca azi, promotorul modelelor culturale. Şi făcător de cultură, la urma urmei, dacă "a face" este totuna cu "a descoperi" şi "a împărtăşi", spre desfătarea şi instruirea publicului, produse spirituale care altfel ar fi rămas ascunse în întunericul timpului....

În calitate de susţinator şi promotor al adevăratelor valori, vă invităm să faceţi parte din mişcarea de rezistenţă a Jurnalului Naţional, într-o încercare onestă, chiar disperată de a readuce în România bunul simţ, moralitatea, educaţia, corectitudinea şi excelenţa. Până nu e prea târziu".
Fără comentarii!

16 comentarii:

  1. Pai "eroii" astia ai pixului au descoperit ca e mai usor sa te bati cu caramida in piept ca esti corect si pe la spate sa furi - e mai ieftin asa. Faza asta da masura despre valoarea presei romanesti si mai ales explica de ce majoritatea ziaristilor sunt de cumparat la kil, ca la taraba.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Cata: Eu nu as generaliza in privinta jurnalistilor, insa unii ca cel care mi-a furat mie ancheta - care da-mi voie sa cred ca nu va fi sanctionat de sefii de la JN, ci poate chiar va primi o prima pt ce a facut -, strica imaginea presei. Este periculos sa generalizam, pentru ca daca printre jurnalisti se afla unul care plagiaza, nu toti plagiaza, daca printre procurori se afla unul care pune botu' la spaga, nu toti sunt spagari si asa mai departe. Insa ceea ce este foarte adevarat, din pacate, presa are in acest moment o imagine dezastruoasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Breasla jurnalistilor are in acest moment o imagine dezastruoasa pentru ca se aseamana prea mult cu cea a medicilor, functioneaza pe principiul corb la corb nu-si scoate ochii. Este pacat ca nu-si fac curatenie in ograda. Copy/Paste este folosit in toate redactiile si nu am auzit de cazuri in care colegii sa fie deranjati de asemenea magarie. Poate ca este momentul ca cei care si-au construit brandul mai mult stand pe sticla decat documentandu-se ,care isi schimba opiniile in functie de avantajele financiare, sa fie rasi de colegii lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi se pare foarte tare ca pe blogul lui Ciutacu ultimul articol postat este despre “Care-i calitatea decisivă pentru reuşita-n cariera de jurnalist, talentul sau puterea de muncă”, iar el spune, in "genialu-i" stil, "Munca si talent. Plus niste amănunte…". La amanunte oare intra si plagiatul???
    Ca tot vorbeam de amanunte - nici un comentariu de pe blogul lui nu face referire la ciordeala de la JN. Oare niciun internaut sa nu-i fi scris vreun comentariu?

    RăspundețiȘtergere
  5. @geomateo: multumesc pentru sustinere, Mateo. astfel de "incidente", tolerate si incurajate de sefi, contribuie la imaginea dezastruoasa a breslei. sunt extrem de curioasa unde se va ajunge, si nu ma refer la povestea asta punctuala.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, nu esti nici prima si din pacate nici ultima careia i se intampla asta. Si tot din pacate suntem in postura de a ridica din umeri. Nici macar o "miscare de rezistenta" n-ar schimba ceva;) Schimbarea presei din interior nu imi pare o solutie viabila. E ca si cum i-ai cere cancerului sa se vindece singur. Cand de fapt tot organismul ar trebui sa-si schimbe modul de viata. Probabil ca atunci cand vom avea si societatea aia moderna la care ne raportam, o sa avem si presa corespunzatoare, si clasa politica, si politia, justitia sau sistemul medical la care jinduim. Dar noi nu vom mai fi atunci :) Si poate ca exact asta e solutia, cine stie...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ciutacule ajutane, la Slatina -olt ,pd-l ne da afara din oras cu masinile,ne i-a taxa peste taxa de parcare e ceva necurat la mijloc da-ti pe post ca astea ne jupoaie de vi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vreau sa fac publice practici ale conducatorilor din sport la nivelul judetean.Sunt revoltatoare si cred ca pot constitui subiecte de presa.Indicati-mi un jurnalist de investigatii onest,care e capabil sa scandalizeze lumea sportului si sa produca materiale pentru Parchet.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Milea: cautati-l pe Catalin Tolontan de la Gazeta Sporturilor. mailul lui este catalin.tolontan@gsp.ro

    RăspundețiȘtergere
  10. Va rog ajutati acesti copii!!! Donati fiecare cat poate la acest numar de cont
    RO761INGB0000999901372481

    RăspundețiȘtergere
  11. Domnule Ciutacu faceti o propunere de limitare a inmultzirii tziganilor.Propunetzi o taxa pt fiecare copil peste 2 . s-ar aduna niste bani ce ar putea fi folositzi pt cazurile sociale si i-ar obliga pe tzigani sa mai faca si altceva decat sa faca copii .
    Stitzi f bine ca daca tziganilor li s-ar cere ceva mai bine sa-i omori; asa ca s-ar putea sa mai reduca natalitatea lor salbatica

    RăspundețiȘtergere
  12. URGENT!!In com. Nadrag jud.timis are loc furtul a 11000 ha padure de catre un mogul local,impreuna cu politicienii puterii.PADUREA urmeaza sa fie vanduta de mogul in o luna cu 45mil. euro[bani de buzunar],si nimeni nu ia nici o masura[spaga e mare].pt. detalii tastati pe net PADUREA NADRAG si dati cautare!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. E jalnic omul... Am incercat sa postez comentarii critice la adresa problemei Voiculescu pe blogul sau si surpriza... nu au aparut. Asta e impartialitatea jurnalistului Victor Ciutacu? Si cand te gandesti ca se vrea din popor, are un fel de-a vorbi cateodata neslefuit, intentionand sa comunice maselor largi ideile sale. Un tonomat dar aparent unul de carciuma sateasca...

    RăspundețiȘtergere
  14. http://vimeo.com/21578663

    Fratilor, uitati aici romani care nu ne fac de ras in EUROPA.
    Proiecte militaro-sociale sustinute de UE in ISrael - Palestina

    RăspundețiȘtergere
  15. va rog sa luati legatura cu mine daca se poate.va rog sa ma ajutati.din cauza dna ului am ajuns sa ma gindesc sami pun capat zilelor.

    RăspundețiȘtergere