vineri, 3 septembrie 2010

Volksbank încearcă să-i cumpere pe liderii clienţilor revoltaţi şi pe avocaţii acestora?

Volksbank, aflată în faţa celei mai mari crize de imagine după ce un grup de peste 1.200 de clienţi a anunţat că va da banca în judecată din cauza unor clauze aplicate abuziv deşi au fost eliminate printr-o ordonanţă de urgenţă - OUG 50/2010 - , a adoptat o strategie ofensivă puternică. În cele mai importante cotidiene de astăzi, Volksbank a cumpărat spaţii publicitare ample, sub forma unor articole, în care explică felul în care va pune în aplicare OUG 50/2010 (transformând comisionul de risc în comision de administrare, şi nu eliminându-l, aşa cum spune OUG 50/2010). Pentru a se apăra de asaltul sutelor de clienţi nemulţumiţi din întreaga ţară, Volksbank a angajat două dintre cele mai redutabile case de avocatură din România: Boştină şi Asociaţii şi Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNKDP).

Pe forumul de discuţie al clienţilor păgubiţi a apărut în această dimineaţă un mesaj despre care se spune că a fost emis recent şi a circulat în interiorul Volksbank. Dacă acest mesaj este real, înseamnă că avocaţii caselor menţionate mai sus au început deja să lucreze la acest caz. Redau mai jos mesajul, aşa cum a apărut el pe forumul clienţilor Volkbank.

"1)Negocieri cu fiecare client în parte, pentru a-l scoate din grup, cu mici avantaje şi reduceri prin contracte preferenţiale. Mai ales liderii grupurilor.

2)Oferirea de avantaje şi onorarii mari în alte procese avocaţilor grupărilor, pentru a tergiversa sau diminua acţiunile împotriva băncii.

3)Oferirea de avantaje administratorilor de siteuri pentru a cenzura şi limita accesul celor care atacă banca prea energic. De asemenea, sprijinirea celor care postează defetist şi pesimist de natură să descurajeze acţiunile de grup împotriva băncilor.

4)Oferirea de publicitate ziarelor şi siteurilor, pentru a nu permite sau a limita comentariile defavorabile băncii."

Astăzi, şase reprezentanţi ai grupului de clienţi Volksbank şi avocatul lor se vor întâlni cu preşedintele Volksbank România şi cu alţi trei top manageri.

33 de comentarii:

  1. iluzia corelationala = tendinta naturala a mintii umane de a considera ca 2 evenimente apropiate ca timp de desfasurare (poate chiar concomitente) sunt de fapt cauza-efect (Petru Ilut, sociolog)

    Nu exista nicio legatura intre faptul ca azi a aparut mesajul si ca tot azi s-au intalnit. Daca suntem paranoizi, putem sa o gasim.

    Indiferent daca exista sau nu o legatura, un grup de 1300 de oameni (nu 1200...) are intotdeauna potentialul de a "creste" noi lideri

    RăspundețiȘtergere
  2. TREBUIE SA FIE CRETINI SA SE GANDEASCA CA NE VOM VINDE.
    SUNTEM UN GRUP ORGANIZAT, BINE PUS LA PUNCT, INFORMATIILE SI BAZA DE DATE A GRUPULUI E PUBLICA. NICI DACA AR VREA LIDERII NU S-AR PUTEA VINDE. SUB NICI O FORMA. SUNTEM DEJA PREA MULTI CA SA MAI EXISTE CALE DE INTOARCERE. MULTI AVEM COPIE DUPA TOT CE S-A POSTAT PE GRUP, DUPA CE S-A DISCUTAT. AU IESIT LA LUMINA PREA MULTE MERSAVII PENTRU CA TOTUL SA SE DARAME CA UN CASTEL DE CARTI DE JOC. EXISTA OAMENI MULTI IMPLICATI IN ASTA SI NU TOTI AU PARTICIPAT AZI LA DISCUTII. ORICARE DINTRE EI SUNT PREGATITI SA REIA LUPTA. SI NU NE VOM OPRI PANA NU VOM RECUPERA DREPTURILE.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim: In sociologie asa o fi, iluzie corelationala, in jurnalism este vorba despre contextualizare.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim: sunt te acord cu tine, insa asta nu inlatura posibila incercare a bancii, sub atenta supraveghere a avocatilor lor, sa incerce si astfel de tertipuri. stii vorba aia divida et impera? dezbina si stapaneste? sunt in joc sume imense, iar banca va face totul sa le protejeze. trebuie sa luati si asta in calcul.

    RăspundețiȘtergere
  5. adica pentru un jurnalist contextualizarea poate insemna si semnalarea unor realitati care nu pot exista decat datorita iluziei corelationale? :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim: poate sa insemne si asta daca stau si ma gandesc. ideea e ca fum fara foc nu iese, iar astfel se mentine relatia de cauza si efect, nu? :) deci avem iluzie corelationala contextualizata. suna multumitor? :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara, felicitari pentru articol. Cred ca nu pot fi cumparati acei oameni care deja sunt furati de banca si risca sa-si piarda casele multi....nu stiu daca acelasi lucru e valabil si pt avocatii lor, tind sa cred ca vor fi corecti avand in vedere ca a aparut in media acest caz. Sa speram ca multi vor citi articolul si vor sti dinainte la ce sa se astepte din partea acestui camatar - volskbank

    RăspundețiȘtergere
  8. @Cristi: sunt alaturi de acesti oameni extraordinari. este nemaipomenit ce au facut si sunt sigura ca isi vor duce demersul pana la capat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Emilia, banca poate face ce vrea. Defapt o face demult. Dar a venit vremea sa plateasca, cu toate ca ea era obisnuita doar sa incaseze. Acum va avea de incasat si nu putin. se va alege praful de ea. Ne vom aduce aminte cu totii de ea. Va fi prima banca din romania care va pleca pentru ca n-a stiut sa-si respecte clientii.Si asta ca avea multi clienti si fooooarte mare profit.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anonim: Crede-ma ca am tot interesul din lume ca aceasta OUG 50/2010 sa se aplice corect. Am doua credite pentru care platesc imens, pentru care banca mi-a bagat adanc mana in buzunar. Asa ca sunt alaturi de oamenii astia. Hai sus!

    RăspundețiȘtergere
  11. atunci.....HAI SUS!!!

    http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiVB_Bucuresti/

    RăspundețiȘtergere
  12. Cristian Tudor Popescu dadea odata un exemplu f elocvent pentru toata povestea asta cu "contextualizarea".

    El spunea: in Romania, daca un ziar spune "Mimi nu e curva" (scuza-mi limbajul, dar asta e citatul)... jumatate din jurnalistii din romania o sa se gandeasca "dar de ce nu e?"

    Cu alte cuvinte... simpla mentionare a posibilitatii unui eveniment duce la aparitia unor efecte

    ii spuneai lui Cristi ca "sunt sigura ca isi vor duce demersul pana la capat". despre care oameni vorbeai? despre liderii grupului? daca e asa... de ce ai mai scris articolul? pentru ca nimeni nu a mai pus problema asa?

    RăspundețiȘtergere
  13. emilia..
    daca ai credit la BCR te asteptam alaturi de noi
    www.creditbcr.ro/forum
    http://groups.yahoo.com/group/BCR_Ord_50_2010/

    RăspundețiȘtergere
  14. In cazul in care s-ar incerca "recompensarea" avocatilor, tendinţa naturală ar fi ca majoritatea clientilor să iniţieze procese individuale sau în grupuri mai reduse numeric (pe localităţi de origine etc.) şi nu prea văd cum se vor descurca acele două case de avocatură fugind de la un proces la altul... Ca să nu mai vorbim de costurile - pentru bancă - pe care le incumbă acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Anomimul cu iluzia corelationala: sunt cam multi anonimi pe aici :D. Deci despre cauza si efect am cazut de acord, ceea ce nu e rau.
    Cat despre oamenii la care ma refeream, este vorba de grupul clientilor Volksbank, cu membri si lideri. Iar despre motivatia articolului - in cazul in care cei de la Volksbank chiar au gandit/emis respectiva strategie, am vrut sa-i atentionez ca se stie, implicit cei direct interesati, cum au de gand sa actioneze.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Anonim: nu am credit la BCR, dar multumesc pentru invitatie.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Anonim: Cele doua case de avocatura au fiecare peste 100 de avocati la care se mai adauga diversi colaboratori. Tocmai de aia au ales doua case, si nu una. In plus, VB are si ea un departament juridic, nu? Cred ca nu trebuie sa ii subestimam. Banca este una austriaca, probabil va beneficia si de consultanta externa. Avocatii de afara sunt poate mult mai deprinsi decat cei de la noi sa joace la limita legalitatii. Vor investi oricat pentru a limita toate costurile, si pe cele financiare, si pe cele de imagine.

    RăspundețiȘtergere
  18. sunt convins ca pana la urma, din cauza faptului ca vb-ul e nesatula, vom ajunge la proces, proces pe care-l vom castiga. rezultatul? mii de oameni intrati in drepturi si reputatia bancii zero.
    invit banca daca isi permita asta, sa ne ignore in continuare. noi clientii nu mai avem prea multe de pierdut...ne-a tratat cu indiferenta, a marit dobanzile, commisioanele dupa bunul plac, nu ne raspunde la reclamatii/solicitari, ne ia din conturi atat cat doreste in contul unor comisioane inventate, ...face ce vrea cu noi. si asta, intr-o tare din UE. Noi pana acum, am platit si atat. acum ne aparam drepturile si e nasol, ca mamaliga sta sa explodeze. am ajuns iobagi pe tarlaua vb-ului si iobagii n-au multe de pierdut.
    HAI SUS!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. OUG 50 este foarte clara; este una dintre legile date in Romania care nu poate fi interpretata in ambele directii. Oricine va depune o reclamatie la OPC/ANPC refiritor la incalcarea acestei OUG va avea castig de cauza, iar VB va fi amendata (minim 20.000 RON)pentru fiecare abatere constata. Asa ca faceti public aceasta actiune cat mai multor persoane, in acest fel vom deveni mai puternici si mult mai greu de oprit. Ca sa-si reduca "pierderile", VB ar trebui sa opreasca cheltuirea banilor pe casele de avocatura, acest lucru nu va face decat sa le sporeasca pierderile. Managerii VB ar trebui sa inteleaga si ei ca a trecut perioada bonusurilor de sute de mii de euro, chiar milioane. Ar trebui sa revina cu picioarele in Pamant si sa nu mai creada ca sunt superiori fata de celelalte persoana.

    Doresc celor de la VB sa trimita cat mai multe AA ilegale pentru a plati amenzi cat mai multe.

    Ne vedem in instanta (daca pana atunci nu aveti inteligenta sa intelegeti ca nu mai aveti cum sa opriti intrarea in legalitate). Tuturor celor imprumutati le doresc rabdare, vom castiga de data asta!!!

    Jarod

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna seara,
    Eu am postat acel mesaj preluat de pe hotnews, detaliu precizat de altfel si in mesajul pe care il citati aici de pe forumul clientilor VBR (http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7752987-presedintele-volksbank-negocia-vineri-ora-15-reprezentantii-forumistilor-nemultumiti-acestia-trecut-rabufniri-dezordonate-grup-organizat-angajat-avocat-discuta-egal-numarul-1-bancii.htm)

    Foarte probabil ca acel mesaj a fost postat pe hotnews cu un anume interes, si m-am transformat oarecum voit in canalul de distributie al mesajului cu pricina. Spun voit, pentru ca am anticipat inca de aseara o asemenea strategie cand am vazut publicatiile online bantuite de articole de PR legate de intentiile bancii in legatura cu OUG nr. 50, asa ca nu mi s-a parut deloc neverosimil ceea ce scria acel mirel pe hotnews. Am crezut ca daca forumistii sunt pusi in tema, este in avantajul lor. Daca insa sunt agitatori pe forum care au interes sa ii demoralizeze pe ceilalti, ce pot face acum?

    Nu sunt clientul vreunui credit Volksbank, activez insa in domeniu intermedierii financiar bancare si de cand fac asta, am ocolit, atat cat a fost posibil, ofertele bancilor care aveau un mod de calcul netransparent al dobanzii (indiferent ca a fost vorba de ipotecar sau nevoi personale negarantate). In aceasta categorie s-a situat si oferta Volksbank. Ce-i drept, nu am reusit tot timpul sa imi conving clientii si unii au optat (in cunostinta de cauza) pentru Volksbank (ori Bancpost de ex.), orbiti de ofertele lor speciale ori presati de timp! De parca o casa o cumperi dupa oferta speciala de la raft, fara sa ii citesti si eticheta...



    Cand am citit despre demersul clientilor VB, i-am recomandat unui client VBR siteul lor si dintr-un soi de solidaritate cu ei m-am inscris si eu pe forum (nu am agreeat niciodata ofertele pacalitoare). In acea vreme (2006-2008), pentru clientii VBR au existat si banci ce ofereau dobanzi real transparente, raportate la Euribor (ce-i drept erau mult mai putine decat in 2009-2010) insa ei probabil aveau atunci motivele lor sa fie grabiti si plini de incredere.

    O opinie interesanta despre pozitia acestor banci care au ales dobanzile transparente in ultimii ani se gaseste aici:

    http://www.zf.ro/opinii/opinie-sorin-pislaru-unde-sunt-opiniile-bancherilor-care-au-calculat-transparent-dobanzile-7092008

    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  21. Am si eu o idee : daca vine Volksbank sa incerce sa mituiasca avocatii clientilor (joc murdar), de ce nu fac si clientii ceva murdar? De exemplu sa ceara ajutor la banci concurente Volksbank, care ar avea de castigat de pe urma "mortii" ei?

    RăspundețiȘtergere
  22. vreau sa ma inscriu si eu in randul celor care se lupta in justitie cu VB si nu stiu unde sa o fac si cui sa ma adresez.
    Va rog sa ma ajutati, am si eu un credit mare pe 20 de ani.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  23. @Angela: Asta este grupul clientilor VB. http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiVB_Bucuresti/ Succes!

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna seara, sau buna dimineata.
    Este ora 02:00 si ma opresc un pic din guerilla, ca sa citesc acest blog interesant.

    Ne onoreaza...
    Ah, am uitat sa ma prezint. Sunt AdrianP, prietenii ma stiu de pe campul de batalie.

    Se fac, iaca, 2 luni de cand dormim 4h pe noapte, uneori mai putin.

    Spun "noi" pentru dupa 2 luni, grupul a prins contur si sunt acum peste 10-20 oameni care amplifica efortul, zi de zi, noapte de noapte pentru a ajuta altii 1500 din virtual.

    Nu va intrebati ce facem, vedeti.

    Luptam pentru demnitate, pentru respect.

    Revin...
    Al vostru, AP.

    RăspundețiȘtergere
  25. as dori sa intru si eu in acest grup, iar in eventualitatea unui proces sa pot participa si eu.

    RăspundețiȘtergere
  26. @anonim: Asta este grupul clientilor VB. http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiVB_Bucuresti/ Succes!

    RăspundețiȘtergere
  27. Excelent! si eu sunt client VBR. Ma inscriu si eu, acum dupa ce am vazut Comunicatul VBR, prin care redenumesc comisionul de risc, in ciud OUG 50.

    RăspundețiȘtergere
  28. buna am si eu o intrebare cum pot sa ma inscriu in asociatia celor care lupta impotriva lu volksbank romania, vreau o adresa de mail sau un site.

    RăspundețiȘtergere
  29. vbr a avut/are o conducere de 2 bani. Tiganu' ala care a fost presedinte a facut toate magariile posibile, motiv pentru care BNR l-a obligat sa plece (comportament inadecvat). Acum se platesc golaniile aluia. De obicei, prostia si lacomia se platesc.

    RăspundețiȘtergere
  30. Ma numesc Iosif si am, ca si multi dintre voi, credit la aceasta banca. Am citit cele de mai sus si incerc sa fac legatura cu informatiile pe care le detin. Din aceste demers al meu va pot spune sigur ca acele manevre de ademenire si neutralizare ale celor mai efervescente voci din corul anti-VB. Din informatiile mele unii au primit propuneri de acte aditionale cu acel comision de administrare de 0.00%, altii cu 0.01% altii cu 0.05%.
    Care a fost criteriul ce a stat la baza acestor propuneri de comision ,nu-l cunosc, dar sunt sigur ca cei care au primit oferta de comision zero au semnat. Cu siguranta ei reprezinta pt viitor risc zero pt banca, asa cum cred ca inainte de propunere reprezentau un risc major in rezolvarea acestei probleme a bancii. E logic ,nu?
    In atare conditii e greu de luptat cu animalul VB, dar nu imposibil. Asa cum spunea cineva mai sus ar fi bune arme venite de la concurenta, insa este o vorba "Corb la corb nu scoate ochii"!
    Cei care lupta trebuie sa creada in sansa lor si pana la urma vor castiga, pt ca acel comision de risc de fapt e o hotie perversa.Riscul e asumat in totalitate de client-risc valutar,risc de imposibilitate de plata, risc de intarziere la plata, risc de distrugerea imobilului ipotecat-toate acestea si le asuma bietul client, nicidecum banca. dac creste cursul de schimb creste rata, daca nu se mai poate plati rata se executa garantia si orice altceva pana la recuperarea sumei in totalitate,polita de asigurare pe imobil o plateset clientul. Ma intreb atunci unde e riscul bancii pt care isi insuseste acel comision de risc!!!!!
    Treziti-va fratilor, suntem in Europa in 2010.Avem drepturi nunumia obligatii!

    RăspundețiȘtergere
  31. confirm articolul . eu sunt avocat al unui grup si mi s-a spus ca pot cere orice ca mi se va accepta. la fel pentru persoanele importante ale grupului

    RăspundețiȘtergere
  32. In atentia celor cu credite la banci.
    Plateste-ti rata mai tarziu!

    Te lasi umilit de banci o viata intreaga?
    Daca intarzii sa platesti 30 de zile esti raportat la biroul de credit,
    Daca nu platesti trei luni te da in judecata.
    Plateste-ti rata mai tarziu cu 25 de zile in fiecare luna!
    Toti deodata!
    Prima zi de intarziere sa fie 1 aprilie 2011!
    Asta, pentru comisioanele de gestiune si marja la dobanda.

    Totuna e dac-ai murit / Flacau ori mos ingarbovit;
    Dar nu-i totuna leu sa mori / Ori caine-nlanţuit.

    Da mai departe! Dezbaterea publica indulceste umilinta.

    RăspundețiȘtergere