vineri, 2 aprilie 2010

Liber la freelanceri în Camera Deputaţilor

Cum scriam încă de ieri, Regulamentul de acreditare a jurnaliştilor la Camera Deputaţilor, parte a Regulamentului de funcţionare a Camerei, a fost modificat la mijlocul lunii trecute. Astfel că, de acum înainte, jurnaliştii freelancerii se pot acredita la Camera Deputaţilor. Noul regulament poate fi citit aici.

Această modificare pot spune că este o victorie personală în lupta pentru libertatea de exprimare a tuturor jurnaliştilor care nu au în spate o redacţie. Totul a început în august anul trecut, atunci când am făcut o cerere de acreditare, care mi-a fost refuzată pe motiv că regulamentul nu prevede acreditarea jurnaliştilor liber-profesionişti. Prima discuţie despre modificarea regulamentului l-a făcut pe Adrian Năstase anul trecut, în luna septembrie, să facă afirmaţii de-a dreptul şocante, acesta spunând că prin acreditarea jurnaliştilor freelanceri "creăm un precedent periculos". Povestea am spus-o aici şi aici.

Modificarea regulamentului a fost făcută şi după intervenţia Agenţiei Active Watch AMP, care în data de 3 februarie 2010 a trimis o scrisoare deschisă Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pe care o puteţi citi aici. Active Watch AMP, afiliată reţelei Reporteri fără frontiere, a recurs la acest demers la cererea organizaţiei franceze, una dintre asociaţiile internaţionale de media cărora le-am înaintat în luna noiembrie un protest referitor la refuzul Camerei Deputaţilor. La sfârşitul lunii ianuarie cei de la Reporteri fără frontiere s-au interesat ce s-a mai întâmplat în cazul acreditării mele. Atunci a intervenit Active Watch AMP.

Până la urmă important este că acest Regulament s-a modificat, chiar dacă el conţine câteva prevederi contestabile, iar jurnaliştii care lucrează independent pot scrie de la faţa locului despre preaminunaţii deputaţi şi ale lor isprăvi.

Un comentariu: