Că are o avere de 25 de milioane de euro sau de 35 de milioane de euro este irelevant. Cifra exactă nici nu contează. Oricum, milioanele de euro zburdă în conturile lui Dan Diaconescu. Tabloidele s-au întrecut recent în a prezenta colecţia de vile de Primăverii şi de Dorobanţi sau cea de limuzine de superlux ale „mogulului” de la OTV.
Dan Diaconescu este liderul unei largi pleiade de ziarişti milionari. Unii dintre ei nu au nicio afacere, dar îşi permit ceasuri de zeci de mii de euro, maşini scumpe şi o viaţă de lux. Dan Diaconescu este un caz mai special. El are patru firme, din care trei acumulează pierderi de sute de mii de lei de ani de zile, iar cea de-a patra are activitate zero. Cu toate astea, Diaconescu a reuşi performanţa de a fi milionar în euro. Este un paradox, însă în România nimeni nu se miră de o astfel de situaţie. Nici măcar fiscul.
O posibilă explicaţie pentru felul în care milioanele de euro s-au înghesuit în conturile lui Diaconescu a venit vineri de la DNA. „Mogulul” OTV a fost audiat la DNA, potrivit Mediafax, ca martor într-un dosar în care primarul unei comune arădene a denunţat o persoană care i-ar fi cerut peste 100.000 de euro pentru a nu difuza la OTV imagini compromiţătoare în care acesta ar fi fost surprins.
Adică, un individ, pe nume Doru Pârv, invitat în mai multe emisiuni la OTV, i-ar fi cerut primarului unei comune din Arad peste 100.000 de euro pentru a nu face publice imaginile compromiţătoare în cadrul emisiunii Dan Diaconescu în Direct. Întrebarea este dacă nu cumva procurorii suspectează că Pârv urma să fi împărţit banii cu Diaconescu. Oricum, dacă încadrarea lui Diaconescu va fi schimbată din martor în cea de faptuitor, în condiţiile în care procurorii vor avea suficiente probe să o facă, nu va fi o surpriză prea mare pentru cei care lucrează în presă.
În interiorul breslei circulă de multă vreme legende legate de tariful la negru aplicat de Dan Diaconescu pentru a apărea la OTV. 5.000 de euro se spunea acum câţiva ani că ar fi fost acesta. Diaconescu a respins în permananţă acuzaţiile, însă, în timp, averea personală a acestuia a devenit una care rivalizează cu cea a unor oameni de afaceri iscusiţi.
Că tot pomeneam de fisc ceva mai devreme. În Statele Unite, de exemplu, Dan Diaconescu ar fi intrat imediat în atenţia IRS, temutul fisc american, care în România are drept corespondent inexistentul ANAF-ul. Pe americani îi interesează ca pe veniturile obţinute să-ţi plăteşti corect impozitele către stat, dar să şi demonstrezi că banii pe care îi cheltui provin din surse licite. Asta se întâmplă la ei şi va dura muuuuuuuuuult de tot până când fiscul românesc va deveni nu numai o instituţie funcţională, ci şi una respectată. Pentru că Dan Diaconescu nu este un exemplu singular de milionar suspect, nici în mediul presei, nici în cel al afacerilor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
bravoo
RăspundețiȘtergere