marți, 29 decembrie 2009

Feţi frumoşi la Vatra Dornei

Câteva zeci de ansambluri folclorice şi-au adus obiceiurile şi datinile populare de iarnă la festivalul naţional “Porniţi plugul, feţi frumoşi!”, care se desfăşoară azi la Vatra Dornei. Festivalul a ajuns la ediţia a X-a.























Un comentariu:

  1. poate ajunge si in presa centrala5 ianuarie 2010 la 20:34

    Slujba-i drujbă, drujba-i slujbă

    Pentru că Statul Român stă, ca blegul, cu degetul în nas, 166.000 de hectare de pădure sînt pregătite să-i plece de sub nas, pentru a se arunca în faţa topoarelor şi drujbelor Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei

    Acum, la început de an, ne permitem să vă reţinem atenţia cu un subiect care la finele lui 2009 nu a atras atenţia aşa cum ar fi trebuit. Ne referim la vestea conform căreia Curtea de Apel Timiş a dat cîştig de cauză fundaţiei particulare Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei în lupta sa cu Statul Român pentru 166.000 de hectare de pădure. După nouă ani de procese, Curtea de Apel Timiş a decis ca fundaţia condusă de arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen, să primească permisiunea de a-şi băga topoarele în mai bine de o treime din suprafaţa împădurită a judeţului Suceava. Vestea oarecum bună este că hotărîrea Curţii de Apel Timiş nu este irevocabilă. Pe vremea cînd era prefect al Sucevei, actualul senator PD-L Orest Onofrei susţinea că dacă uriaşa suprafaţă de pădure va ajunge în proprietatea fundaţiei particulare, atunci vom asista la cel mai mare caz de corupţie din România. Comisia Judeţeană de Fond Funciar, care a fost condusă şi de Orest Onofrei, a respins în nenumărate rînduri solicitarea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. În principal, Comisia Judeţeană de Fond Funciar a considerat că actuala fundaţie particulară nu este urmaşa de drept a fundaţiei cu acelaşi nume, Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care a fost desfiinţată de regimul comunist la sfîrşitul anilor ’40. Dacă din vechea fundaţie făceau parte reprezentanţi ai Bisericii şi ai unor instituţii ale statului, actuala fundaţie este compusă din nişte persoane particulare care au diferite meserii şi funcţii.

    Conform reglementărilor silvice în vigoare, anual, de pe fiecare hectar de pădure, se pot exploata cîte 10 metri cubi de lemn. Un metru cub de lemn pe picior face aproximativ un milion de lei vechi. Înmulţind cu numărul de hectare pe care fundaţia Înaltului Pimen este foarte aproape să le primească, 166.000, şi luînd în calcul cursul de schimb valutar reiese că, într-un an de zile, din exploatarea pădurii, ar ieşi aproximativ 40 de milioane de euro!!! Asta înseamnă cam 200.000 de pensii frumoase, adică de vreo 200 de euro fiecare! Sau 200.000 de salarii de bugetari lăsate fără sporuri şi ore suplimentare! Sau ce mai vreţi dumneavoastră. Prin pădure se vorbeşte că dacă pădurea va ajunge în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei aceasta va fi vîndută imediat unei firme profesioniste. Firma se cheamă Holzindustrie Schweighofer, este din Austria, este un jucător foarte important pe piaţa mondială de prelucrare a lemnului şi a făcut o investiţie de 500 de milioane de euro în zona Rădăuţi. Dacă tranzacţia va avea loc, Fondul nu şi-ar mai bate capul cu exploatarea pădurii, iar pe austriecii de la Holzindustrie nu i-ar mai durea capul din cauză că nu vor mai şti de unde să facă rost de lemn la preţ avantajos. O astfel de afacere ar închide majoritatea firmelor mici de prelucrare a lemnului din judeţul Suceava. Dacă-i mai punem la socoteală şi pe sutele de silvicultori care vor fi daţi afară după ce 166.000 de hectare vor ajunge de la Direcţia Silvică Suceava la Fondul Bisericesc Român Ortodox Român al Bucovinei, vom vedea că bugetul Statului Român va fi pus la încercare foarte serios în viitorul apropiat. Bugetul Statului Român care stă cu degetul în nas şi se uită cum îi pleacă de sub nas 166.000 de hectare de pădure.

    http://jupanu.ro/

    5 Ianuarie 2010

    RăspundețiȘtergere