miercuri, 2 decembrie 2009

Datoriile şi restituirile suspecte ale lui Ionuţ Costea

Ionuţ Costea (49), cumnatul lui Mircea Geoană, plătit de statul român cu un salariu de 20.760 de euro lunar ca preşedinte al Eximbank, deţine o avere impresionantă, dobândită în decursul unei perioade de timp în care mai mult a fost angajat la stat decât la privat. Înainte de anii 2000, acesta a ocupat funcţii publice, fiind secretar de stat in Ministerul Finanţelor, din 2000 până în 2004 a fost director adjunct la BERD, după care până în 2008 a fost preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, o scurtă perioadă din 2008 a lucrat la Emporiki Bank, iar la începutul acestui an a fost numit preşedinte al Eximbank.

Costea (49) a fost numit preşedinte al Eximbank în luna februarie, la cererea expresă a lui Mircea Geoană, după ce PSD a intrat la guvernare alături de PDL în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008. Eximbank este deţinută şi controlată de stat prin AVAS. În calitatea de preşedinte şi CEO al Eximbank, Costea a fost nevoit să-şi facă publică declaraţia de avere. Acesta a completat formularul, aşa cum prevede legea, însă declaraţia sa de avere şi a celorlalţi membri din conducerea Eximbank nu au fost postate pe site-ul băncii, aşa cum prevede legea Agenţiei Naţionale de Integritate. Ionuţ Costea nu a putut fi contactat. Biroul de presă al Eximbank a refuzat să pună la dispoziţie o copie a declaraţiilor de avere a lui Ionuţ Costea şi a celorlalţi membri ai Consiliului de Administraţie al Eximbank.

Totuşi, am reuşit să obţin o copie a acesteia, care este ştampilată cu ştampila Eximbank şi conţine menţiunea conform cu originalul. Potrivit declaraţiei sale de avere, Ionuţ Costea, fratele mai mic al Mihaelei Geoană, deţine o avere impresionantă. Acesta are în proprietate 1.000 de metri pătraţi pe strada Drum Vadu Moţilor din Bucureşti încă din 1996. Zece ani mai târziu, Costea devenea alături de alte trei persoane proprietar peste 31.200 de metri pătraţi de teren în comuna Dascălu de lângă Bucureşti, zonă care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani din punct de vedere imobiliar. La capitolul imobile, Ionuţ Costea stă chiar mai bine. În 1988, părinţii săi, Ion şi Margareta Costea, i-au donat acestuia, dar şi surorii sale, Mihaela, apartamentul în care familia a locuit în perioada comunistă. Locuinţa este plasată într-un bloc pe strada Brâncuţei, devenită între timp Uruguay, situată lângă Parcul Herăstrău. Din 1994, actualul preşedinte al Eximbank este proprietarul unui apartament de 80 de metri aflat pe strada Doctor Felix, situată lângă Paiţa Victoriei.

În familia Geoană-Costea, afacerile s-au făcut cel mai bine în... familie. Aşa se face că Ionuţ Costea a cumpărat în 1996 un alt apartament, de 150 de metri pătraţi, împreună cu Andrei Barba, vărul său, şi cu Octavian Barba. Anul trecut, acesta şi-a mărit colecţia de proprietăţi cu încă două imobile. A cumpărat o vilă pe strada Sandu Aldea, la numărul 25, stradă situată într-o altă zonă de lux a Bucureştiului, undeva între Arcul de Triumf şi Universitatea de Agronimie. Ce-a dea doua proprietate achiziţionată anul trecut este o vilă de vacanţă în Năvodari, în complexul Coral Beach.

Ionuţ Costea este şi un pasionat de automobile, fiind proprietarul unor maşini de lux: un Audi A6, un BMW şi un Porsche Cayenne. Colecţia de ceasuri şi bijuterii a preşedintelui Eximbank se ridică la 50.000 de euro, potrivit declaraţiei sale de avere. La capitolul conturi sau depozite bancare, cumnatul lui Geoană stă foarte bine. Acesta deţine 90.000 de lire sterline depuse într-un fond de pensii la Barcleys Bank, circa 850.000 de euro, peste 400.000 de dolari şi 92.000 de lire sterline, bani depuşi în diverse conturi în ţară şi în străinătate. Acestor sume li se adaugă şi 570.000 de lei aflaţi într-un cont de la o bancă din România. Proprietar al mai multor firme în anii trecuţi, Ionuţ Costea a preferat să-şi mute afacerile în străinătate. Acesta susţine că este proprietarul a trei companii pe care le deţine în proporţie de sută la sută, acţiunile acestora valorând în parte câte 1.000 de lire sterline.

Preşedintele Eximbank are şi datorii destul de mari, angajate pe termene scurte de timp, de unul sau doi ani. Acesta a făcut în 2008 un împrumut de 1.477.500 de euro, bani luaţi de la Unicredit Ţiriac Bank şi pe care trebuie să-i restituie până în 2010. Un alt împrumut, de 342.000 de euro făcut la aceeaşi bancă, are un termen mai lung de restituire. Creditul a fost făcut tot în 2008 şi va trebui returnat în 2018. Tot în favoarea Unicredit Ţiriac Bank, Ionuţ Costea are depuse două garanţii bancare, una în valoare de 340.000 de euro şi o alta de 56.000 de euro. Cumnatul lui Mircea Geoană a mai făcut două împrumuturi anul trecut, unul de 1.168.000 de euro şi altul de 200.000 de euro. Banii au fost luaţi de la societăţi nebancare şi au ca termen de rambursare anul 2009.

Din ce bani au fost restituite toate aceste împrumuturi este greu de precizat, deoarece Ionuţ Costea nu precizează valoarea sumelor care reprezintă veniturile sale, în dreptul acestora fiind trecut „conform fişă fiscală”. Acesta a încasat anul trecut venituri ca preşedinte al Reiffeisen Banca pentru Locuinţe, de la Emporiki Bank, unde a lucrat câteva luni, şi a primit îndemnizaţii pentru consiliile de adminsitraţie de la Romgaz şi Cuprom, iar soţia sa a avut venituri ca director adjunct la Deutsche Bank. Despre numirea lui Ionuţ Costea în Consiliile de Administraţie ale Romgaz şi Transgaz, companii strategice din sistemul energetic naţional, am scris ieri, aici.

Recent, Hotnews.ro a intrat în poseisia contractului de mandat al lui Ionuţ Costea ca preşedinte al Eximbank. Din documente rezultă că acesta câştigă 89.062 de lei pe lună fără alte stimulente, adică 20.760 de euro. Contractul a fost semnat în aprilie 2009 de fostul preşedinte AVAS, Mircea Ursache, membru PSD. Potrivit specialiştilor contactaţi de Hotnews.ro, salariul preşedintelui Eximbank, de 20.760 de euro este considerat la nivelul pieţei bancare, unde există chiar şi venituri de 25.000 sau 30.000 de euro în cazul bancilor de top. Diferenţa ar fi că toate celelalte bănci funcţionează într-o piaţă concurenţială dură, în timp ce Eximbank e o banca de stat, finantata de la buget, cu o cota de piata de sub 1%, potrivit datelor de la Banca Naţională, preciza recent site-ul de ştiri.

Chiar şi cu acest salariu foarte mare, la care dacă ar fi să se adauge unul la fel de consistent încasat de soţia sa, Ionuţ Costea nu ar avea cum să acopere împrumuturile făcute pe un an sau pe doi, a căror valoare totală se ridică la 2.845.500 de euro. Cel puţin nu din veniturile afişate, de director de bancă şi din îndemnizaţiile încasate pentru participarea la cele două consilii de administraţie.

Un comentariu:

  1. mda ... pe principiul domnilor cu studii economice foarte aprofundate care posteaza comentarii pe hotnews, maine ma duc la Eximbank sa fac un imprumut pe persoana fizica si durata de 2 ani.
    cum am salariul de 20 de ori mai mic decat dl Costea ar trebui sa nu am nici un fel de problema in a obtine 125.000 euro (sau cat o iesi la socoteala ca eu nu ma pricep asa de bine) pe care sa ii rambursez cu dobanda aferenta in 24 luni.
    si daca prin absurd nu o sa reusesc sa obtin imprumutul ... nu-i nimic! o sa le scriu domnilor de pe hotnews sa vad la ce banca lucreaza ei ca acolo sigur reusesc :D

    RăspundețiȘtergere