marți, 15 decembrie 2009

Războiul filmelor, văzut diferit la Realitatea TV

Cele două filme de senzaţie ale ultimelor două săptămâni - Băsescu lovind un copil, Geoană luând o şpagă -, au fost tratate diferit din punct de vedere editorial de Realitatea TV. Dacă în cazul lui Traian Băsescu orice prudenţă profesională a fost dată la o parte, în cel al lui Geoană s-a folosit atâta precauţie câtă e necesară pentru o astfel de informaţie.

Cazul Băsescu

În debutul campaniei electorale pentru turul doi la prezidenţiale apare filmuleţul care îl înfăţişa pe Traian Băsescu lovind un copil. Nu mai reiau dedesubturile poveştii. Le ştiţi deja, sau le puteţi reciti aici. Ştirea prezentată obsesiv în jurnalele şi ediţiile speciale de la Realitatea TV spunea că „Imagini care îl arată pe Traian Băsescu lovind un copil au apărut aseară pe internet”. Nu că Băsescu ar fi lovit sau că Băsescu pare a lovi un copil. Din capul locului, îndoiala profesională cu privire la autenticitatea filmului nu a existat, ci a existat certitudinea.

Acesta este intro-ul ştirii citite în acele zile de prezentatorii RTV.
Campania pentru turul II al alegerilor prezidenţiale a început cu lovituri sub centură. Imagini care îl arată pe Traian Băsescu lovind un copil au apărut aseară pe internet. Scena a fost filmată în 2004, în timpul unui miting electoral la Ploieşti. După ce iniţial a spus că nu mai ţine minte ce s-a întâmplat atunci, Traian Băsescu a declarat apoi că NU a lovit nici un copil, niciodată”.

Cazul Geoană
Lucrurile s-au schimbat radical două săptămâni mai târziu, adică ieri, când pe internet a apărut un film în care Mircea Geoană primeşte 5.000 de euro de la o femeie pentru asigurarea „unui loc eligibil” în Parlament. Echilibrul şi prudenţa au fost folosite la redactarea ştirii despre Mircea Geoană: „O astfel de înregistrare, în care o femeie îi oferă un teanc de bani unei persoane care pare a fi liderul PSD Mircea Geoană, a apărut pe internet”. De această dată nu există certitudini, ci multă îndoială. Profesională.

Acesta este intro-ul ştirii citite ieri de prezentatorii RTV.
Campania electorală a luat sfârşit, dar moda filmelor mai mult sau mai puţin compromiţătoare despre politicieni continuă. O astfel de înregistrare, în care o femeie îi oferă un teanc de bani unei persoane care pare a fi liderul PSD Mircea Geoană, a apărut pe internet”.

Un comentariu:

  1. Si mai era ceva:in cazul lui Geoana filmul nu are continuitate,prin urmare poate fi trucat.In cazul lui Basescu era clar ca filmul e continuu,deci e real.

    RăspundețiȘtergere