vineri, 4 decembrie 2009

Poliţia Română s-a făcut că-l caută timp de şapte ani pe Nicolae Popa

O adresă semnată acum şapte ani de comisarul şef Jenică Arion, fostul şef al Direcţie de Cercetări Penale, făcută publică azi de Curentul, arată că la nivelul conducerii Poliţei Române se ştia încă din 2002 despre faptul că Nicolae Popa se afla în Indonezia. Şefii actuali ai Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) şi ai Biroului Naţional Interpol spun că poliţia şi-a făcut datoria şi l-au căutat pe Nicolae Popa. În alte state, însă. Dar nu în Indonezia, în condiţiile în care prezenţa sa certă fusese semnalată acolo încă din 2001, atunci când Popa a cerut personal prelungirea paşaportului la Ambasada României la Jakarta.

Aşa se face să adresele trimise de Interpolul românesc către organizaţia-mamă dădeau ca piste de căutare mai multe ţări. Mihai Friptu, şeful Biroului Naţional Interpol România susţine: „Acţiunea a fost făcută pe baza informaţiilor de la noi. Nu pot să vă spun mai multe. La nivelul anilor 2002 – 2007, la nivelul Interpol au existat mai multe informaţii că urmăritul internaţional Popa Nicolae se poate afla pe teritoriul mai multor state, nu numai în Indonezia. În momentul în care am avut aceste informaţii, Biroul Naţional Interpol a luat legătura cu birourile internaţionale corespondente, nu numai din Indonezia, semnalând posibila prezenţă a urmăritului pe teritoriul mai multor state, atât europene, cât şi de pe alte continente”.

Şi fostul şef de la Cercetări Penale, Jenică Arion, îşi aduce aminte tot de Suedia.
Rep: Cum aţi aflat că Popa se află în Indonezia?
J.A.: Mă credeţi că nu mai ţin minte? Sunt şapte ani. Probabil că a rezultat din anchetă. Ancheta nu o făceam singur, o făceam cu Parchetul General, cu un colectiv mai larg de ofiţeri.
Rep: Care a fost procedura urmată când aţi aflat că este în Jakarta?
J.A.: Am informat Interpolul ca să facă demersuri ca să îl găsească, să îl dea în urmărire internaţională, că aşa era procedura. Cred că adresa aceea era de natură să stabilească mai exact unde se află, pentru că la momentul respectiv se spunea ba că e in Suedia, ba că e nu ştiu unde, şi cred că a venit o informaţie că e la Jakarta şi i-am canalizat pe cei competenţi să desfăşoare activitaţile în zonă. Deci efectiv nu pot să vă spun cu certitudine ce s-a intâmplat atunci pentru ca au intervenit multe.
Rep: Nu e aşa mare întârzierea cu care a fost prins dacă se ştia din 2002 că e acolo?
J.A.: Şi ce dacă au trecut şapte ani? Alţii nu au fost prinşi niciodată.

Chiar aşa, Nicolae Popa a fost prins, în sfârşit, însă între timp ancheta şi procesul în dosarul FNI s-au încheiat, fără ca Nicolae Popa să fi fost audiat, iar Sorin Ovidiu Vîntu a fost scos de sub urmărire penală de procurorul Irinel Păun încă din 2004. Circumstanţele reţinerii lui Nicolae Popa la Jakarta nu sunt cunoscute de şeful IGPR, Petre Tobă, cel puţin la nivel declarativ: „Nu cunosc detaliile prin care domnul Popa a fost reţinut la Jakarta. Ştiu doar că am primit un mesaj de la Biroul Internaţional Interpol prin care eram anunţaţi că a fost depistat şi reţinut. În baza mesajului primit am sesizat Curtea de Apel şi Ministerul Justiţiei. De aici, misiunea nostră s-a cam încheiat. Aşteptăm să vedem ce se va decide la Tribunalul Municipiului Bucureşti şi la Ministerul Justiţiei”.

Este de aşteptat că până după alegeri să nu fie făcută nicio declaraţie referitoare la contribuţia concretă a Poliţiei Române în reţinerea lui Popa, dacă ea a existat, locul şi modul în care a fost reţinut acesta. În urmă cu câţiva ani, Sov spunea cu o mare siguranţă de sine că Popa nu va fi prins niciodată, dând de înţeles că bunul său prieten şi-ar fi schimbat înfăţişarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu