luni, 9 noiembrie 2009

Cum s-a încheiat o anchetă publicată acum şase ani în EVZ

Mihai Puwak, fiului lui Hildegard Puwak - fost ministru PSD al Integrării Europene - , a fost astăzi condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 pentru deturnare de fonduri şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene.

Acesta este, pe scurt, punctul final al unor anchete jurnalistice începute acum şase ani de Liviu Avram la Adevărul şi terminate de mine la Evenimentul zilei. Liviu este cel care a făcut publică pentru prima dată informaţia că fiul ministrului Integrării de la acea dată, Hildegard Puwak, a beneficiat de fonduri europene prin câteva firme ale sale. În Evenimentul zilei am avut vreo trei anchete despre faptul că Mihai Puwak, fiul ministrului, a deturnat şi schimbat destinaţia fondurilor, beneficiarii lor fiind foşti colegi de-ai săi de facultate, că legătura din Germania a firmei era o verişoară a soţului lui Hidegard Puwak, dar şi că Mihai Puwak a beneficiat de peste cinci miliarde de lei de la bugetul de stat, printr-un program al Universităţii de Agronomie, bani nerambursabili.

Mediafax consemnează azi că „anchetatorii au stabilit că în realitate cei 15 "stagiari" nu erau angajaţi ai firmei, ci foşti colegi de facultate ai inculpatului, iar proiectul nu şi-a atins scopul pentru care a fost finanţat.

Pe scurt, lucrurile au stat aşa, reaminteşte azi Mediafax:
În 28 februarie 2002 a fost încheiat contractul de finanţare nerambursabilă între Centrul Naţional pentru Programul de Formare Profesională "Leonardo Da Vinci" şi societatea "P & I Internaţional" SRL, reprezentată legal de către Mihai Puwak.
Conform contractului, a fost alocată suma de 40.200 de euro pentru realizarea proiectului "Formarea tinerilor absolvenţi în domeniul ingineriei urbane", care avea ca scop principal realizarea unui stagiu de plasament/schimb în străinătate cu o durată de opt săptămâni. Formarea profesională a celor 15 stagiari trebuia realizată în colaborare cu parteneri din Germania, fiind indicată iniţial firma "Haka GmbH", care însă a comunicat renunţarea la parteneriat.

În acest context, în cadrul proiectului a apărut o altă entitate juridică intitulată DEBEROM, în numele căreia contractul a fost semnat de Alida Stalek, verişoara lui Iosif Puwak, soţul ministrului Integrării. Fiind rudă, Alida Stalek nu avea dreptul, conform clauzelor contractuale, de a participa la un astfel de proiect. Mai mult, s-a stabilit că acest contract s-a semnat cu o entitate juridică inexistentă în acel moment. Anchetatorii au stabilit că în realitate cei 15 "stagiari" nu erau angajaţi ai firmei, ci foşti colegi de facultate ai inculpatului, iar proiectul nu şi-a atins scopul pentru care a fost finanţat.

Practic, judecătorii au confirmat punct cu punct cele mai importante dezvăluiri pe care le-am semnat în EVZ acum şase ani. Acum, pentru că există acest final, cred că pot să le mulţumesc lui Carol Sebastian, care s-a dovedit un editor extrem de scrupulos şi care m-a determinat să merg până în pânzele albe, şi Marianei Bechir care m-a ajutat în acele zile de maximă presiune.

Mi-ar fi plăcut să indic linkurile către articolele EVZ, însă arhiva ziarului nu funcţionează. Dacă le căutaţi pe internet, le puteţi găsi, cred. Reţin două tituri: "Puwak, încă o dovadă!" şi “Puwak, demisia şi banii înapoi!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu