joi, 12 noiembrie 2009

Vodafone, Orange, mulţumim că existaţi!

SRI o dă la întors! Omar Hayssam nu a fost urmărit de SRI sau DGIPI. Cel mai important seviciu secret de la noi transmite azi în presă această informaţie, dar nu prin biroul său de presă, ci prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General, transformată ad-hoc în purătorul său de cuvânt.
EVZ citează azi oficiali de la DIICOT care susţin că traseul fugii din ţară a sirianului acuzat de terorism a fost realizat pe baza listingului telefoanelor mobile folosite de Omar, dar şi de apropiaţii săi.

Fuga lui Omar Hayssam din România a fost, probabil, cel mai fierbinte subiect al anului 2006. La acea vreme, şefii serviciilor se întreceau în a găsi scuze pentru faptul că Omar Hayssam nu era monitorizat în momentul în care a fugit, iar pentru că nu era monitorizat nu s-a putut bloca fuga sirianului. Iar acum, după trei ani, aflăm de la directorul SRI-ul că dosarul fugii este "ultradocumentat". Cum? Pe baza listei de telefoane şi SMS-uri date de Hayssam în ziua fugii sale. Ce înseamnă asta? Că SRI a cerut de la Vodafone şi de la Orange listingul telefoanelor, iar în baza acestuia a refăcut traseul?

Sinceră să fiu, şi eu am cerut un listing de telefon mobil şi nu ţin minte să fi fost indicat locul de unde s-a sunat, ci erau înşiruite nişte numere de telefon. În plus, informaţii despre codul IMEI, că telefonul s-a dat din apropierea locuinţei nu ştiu cui, că telefonul a fost preluat de un releu din nu ştiu ce ţară nu cred că se află pe listingul telefoanelor. Iar asta ar trebui să explice SRI-ul. Precum şi dacă vizualizarea şi decriparea informaţiilor geografice de pe relee se poate face după o zi, o lună, trei ani, pentru că doar cu ajutorul releelor s-ar fi putut stabili, teoretic, locul de unde s-a iniţiat un apel? Adică, se poate afla peste trei ani cine şi pe ce stradă era când m-a sunat pe mine ieri?!

În condiţiile astea, în care toate aceste date s-au aflat de la companiile de telefonie mobilă, de ce mai plătim zeci de milioane de euro, oficial, pentru multele servicii secrete din România? Vodafone, Orange, mulţumim că existaţi! Am reuşit şi noi să aflăm, cu ajutorul vostru, cum a fugit Omar Hayssam din ţară!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu